Ulei de măsline sau de cocos? Iată care dintre cele două este mai bun din punct de vedere nutrițional.
Uleiul de măsline extravirgin este bogat în vitamina E, beta-caroten și acizi grasi mononesaturați, fiind ideal pentru sanatatea cardiovasculară.
De asemenea, ajută la menținerea sistemului imunitar, esențial pentru a genera apărare împotriva oricărui tip de infecție. Cu toate acestea, ca orice alt produs, consumul în exces poate fi dăunător.
50 de grame pe zi, ceea ce ar echivala cu aproximativ trei linguri, este recomandat pentru sănătatea cardiovasculară, însă, dublarea acestei cantități poate duce la obezitate, potrivit dr. Petra Sanz, membru al Fundației Spaniole a Inimii și cardiolog la Spitalul Fundación Alcorcon.
Uleiul de cocos
Profesorul în nutriție de la Universitatea Harvard, Karin Michels, a numit acest aliment „otravă pură” în timpul unei conferințe intitulată „Uleiul de cocos și alte greșeli nutriționale”.
Adevărul este că această afirmație se bazează pe cantitatea mare de grăsimi saturate pe care o conține. Potrivit profesorului, consumul acestuia crește colesterolul și riscul de boli cardiovasculare. Deși este adevărat că toate uleiurile au grăsimi, este extrem de important să știm că acestea sunt de obicei mononesaturate, cum este cazul uleiului de măsline și uleiului de canola, sau polinesaturate, precum floarea soarelui, porumbul și soia, informează 20minutos.es.
Acest avertisment a venit la un an după ce Asociația Americană a Inimii a revizuit dovezile științifice pentru uleiul de cocos, sfătuind de asemenea împotriva utilizării acestuia datorită conținutului de grăsimi. Dovezile științifice indică faptul că o dietă sănătoasă trebuie să aibă un conținut scăzut de grăsimi saturate și grăsimi trans, deoarece s-au găsit suficiente dovezi pentru a afirma că acestea au efecte negative asupra sănătății.
În acest sens FESNAD recomandă ca majoritatea grăsimilor pe care le consumăm să fie mononesaturate. Potrivit celui mai recent raport al său, dietele bogate în acest tip de grăsimi au efecte benefice asupra inimii.
Conform explicației date de Boticaria Garcia, doctor în Farmacie și absolventă în Nutriție, la nivel nutrițional uleiul de cocos este format din 82% acizi grași saturați, dar adevărul este că nu sunt toți la fel de dăunătoari. În cazul uleiului de cocos, aproximativ 50% sunt acizi grași laurici, care ar putea avea un efect pozitiv asupra sănătății.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu