Ulei de nucă de cocos sau ulei de măsline: care este mai bun?

Uleiul de măsline este un ulei non-tropical renumit pentru profilul său impresionant de acizi grași și beneficiile pentru sănătate susținute de cercetări. Pe de altă parte, uleiul de cocos este un ulei tropical. A fost o bază de mii de ani în dietele și practicile medicinale tradiționale ale oamenilor din Africa de Vest, Sri Lanka și alte părți ale Asiei de Sud. Care este mai bun?

Uleiul de măsline este un ulei non-tropical renumit pentru profilul său impresionant de acizi grași și beneficiile pentru sănătate susținute de cercetări. Este o componentă fundamentală și o sursă cheie de grăsimi sănătoase în dieta mediteraneană - un model de alimentație asociat cu riscuri mai mici de boli de inimă, diabet și cancer.

Pe de altă parte, uleiul de cocos este un ulei tropical. A fost o bază de mii de ani în dietele și practicile medicinale tradiționale ale oamenilor din Africa de Vest, Sri Lanka și alte părți ale Asiei de Sud, conform healthline.com.

Cercetările actuale sugerează că uleiul de măsline este alegerea mai sănătoasă, dar fiecare dintre aceste uleiuri are beneficii și caracteristici diferite.


Tipuri de uleiuri de măsline și de nucă de cocos


Diferite tipuri de uleiuri de măsline și de nucă de cocos pot avea diferite compoziții chimice și efecte asupra sănătății.

Atât uleiul de cocos, cât și uleiul de măsline sunt disponibile în forme rafinate sau nerafinate. Aceasta se referă la cât de mult uleiurile au fost procesate industrial și schimbate față de stările lor naturale.

Uleiuri presate la rece si virgine


Uleiurile virgine sunt uleiuri nerafinate obținute din miez de nucă de cocos proaspăt sau din fructe de măsline.

Standardul de aur pentru uleiurile nerafinate este uleiul extravirgin realizat numai prin extracție mecanică, în care miezul din nuca de cocos proaspătă sau fructele întregi de măsline sunt presate pentru a le extrage uleiurile. Aceasta se mai numește și ulei presat la rece.

Acest tip de extracție înseamnă că uleiurile nu au fost prelucrate cu solvenți chimici sau expuse la temperaturi ridicate - tehnici frecvent utilizate la fabricarea uleiurilor rafinate.

Uleiurile virgine și extravirgine păstrează cele mai multe arome și proprietăți chimice și terapeutice.

Uleiuri rafinate

Uleiul de cocos rafinat este obținut din nucă de cocos uscată, prin zdrobire și presare.


De asemenea, uleiul de măsline rafinat suferă o prelucrare suplimentară și o expunere la căldură ridicată, ceea ce reduce aromele naturale și nivelurile de compuși care promovează sănătatea din produsul final de ulei de măsline.

Ca urmare a acestei prelucrări mai mari, uleiurile rafinate sunt mai tolerante la temperaturi ridicate și pot fi alegeri mai bune pentru prăjire.

Beneficii pentru sănătate


Ulei de masline


Uleiul de măsline este principala grăsime din dieta mediteraneană. Urmărirea acestei diete este asociată cu rate mai scăzute de boli de inimă, diabet, depresie și unele tipuri de cancer. 


Uleiul de măsline este compus în principal din acizi grași mononesaturați. De fapt, ele reprezintă 98-99% din ulei. Restul de 1-2% este alcătuit din compuși, inclusiv vitamina E și polifenoli care promovează sănătatea.

Cercetările sugerează că polifenolii pot ajuta la încetinirea dezvoltării bolilor cronice, cum ar fi bolile de inimă, datorită efectelor lor antioxidante, antiinflamatorii și de scădere a lipidelor.

Uleiul de măsline este eficient în scăderea nivelului de colesterol LDL (rău) din sânge. Nivelurile ridicate de LDL sunt un factor de risc pentru boli de inimă.

Ulei de cocos

Uleiul de cocos este, în general, clasificat ca grăsime saturată.

Peste jumătate din acizii grași găsiți în uleiul de cocos sunt trigliceride cu lanț mediu (MCT) - un tip de grăsime care este absorbită mai eficient în organism și reduce sarcina metabolică a ficatului în comparație cu alte grăsimi.

Acidul lauric este principalul MCT găsit în uleiul de cocos. Studiile au arătat că are proprietăți antimicrobiene și antiinflamatorii și poate avea potențialul de a îmbunătăți sănătatea imunitară și rezistența la insulină.

Cercetările au demonstrat că consumul de ulei de cocos îmbunătățește în mod eficient nivelul de colesterol HDL (bun) chiar mai eficient decât uleiul de măsline – și poate reduce, de asemenea, colesterolul LDL (rău).


Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel