Cercetătorii de la Universitatea Dunărea de Jos din Galaţi au descoperit o nouă metodă pentru reciclarea uleiului alimentar uzat.
DanubEcoSoap este proiectul cu care o echipă de la Facultatea de Ştiinţe şi Mediu din cadrul Universităţii „Dunărea de Jos” din Galaţi a obţinut locul I la concursul de idei de afaceri Danube Growth Initiative.
”Uleiul care se strânge în gospodărie, şi care este uzual aruncat la chiuvetă, trece printr-un proces de purificare, se filtrează, apoi se amestecă cu ingrediente pentru saponificare şi diferite uleiuri esenţiale extrase la noi în laborator. Se obţine un săpun (solid sau lichid) biodegradabil, perfect pentru igienizare. Noi am prezentat la concurs un săpun cu arome de citrice, având în compoziţie şi ulei de palmier originar din Camerun”, a explicat prof. dr. Rodica Dinică, conform Adevărul.
Echipa care a realizat acest proiect este coordonată de profesorul Rodica Mihaela Dinică şi este alcătuită din farmacistul Anna Busuioc (Cazanevscaia), chimistul Maria Daniela Ionică (Mihăilă) şi chimistul doctorand Andreea-Veronica Botezatu (Dediu).
La competiţia organizată de Primăria Galaţi au participat şase echipe, din care cinci sunt alcătuite din studenţi de la Universitatea „Dunărea de Jos” din Galaţi.
„A contat în principal aspectul ecologic, de reducere a poluării mediului înconjurător. Practic, un litru de ulei uzat poluează circa un milion de litri de apă. Dintr-un litru de ulei se pot produce aproximativ 10 săpunuri solide de 100g sau 5 litri de săpun lichid. Iar în această perioadă de pandemie, săpunul este indispensabil în şcoli, grădiniţe, instituţii de interes public”, a explicat Rodica Dinică.
Ideea este în curs de brevetare. În plus, proiectul câştigător va beneficia de o perioadă de incubare a afacerii, livrată de partenerii proiectului atât din mediul academic cât şi din mediul privat.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News