Află în articol dacă uleiul de cocos este sănătos.
Doze mici de ulei de cocos adăugate în dieta șoarecilor timp de opt săptămâni au dus la modificări ale metabolismului acestora care au contribuit la dezvoltarea obezității și a comorbidităților asociate, potrivit unui nou studiu, scrie Medical News Today.
Uleiul de cocos a perturbat capacitatea șoarecilor de a folosi corect leptina și insulina, doi hormoni importanți pentru reglarea consumului de energie, a foametei și a modului în care organismul gestionează grăsimile și zaharurile.
Descoperirile susțin ipoteza că o dietă bogată în acizi grași saturați poate duce la rezistența la leptine. În același timp, pe măsură ce rezistența la leptine se dezvoltă, țesutul de depozitare a grăsimilor din organism, cunoscut sub numele de țesut adipos alb, devine, de asemenea, mai puțin sensibil la leptină.
Studiul se bazează pe cercetări anterioare în care autorii au observat că uleiul de cocos a produs un răspuns inflamator central și periferic, creștere în greutate, un procent mai mare de grăsimi, consum redus de energie și comportament anxios la șoareci, sugerând un dezechilibru sistemic.
Cei 60 de șoareci din studiul actual au fost împărțiți în trei grupuri care au primit un supliment lichid. Grupul de control a primit apă, al doilea a primit 100 de microlitri de ulei de cocos extravirgin comercial, iar al treilea a primit 300 de microlitri din același.
Dozele zilnice de ulei de cocos au fost similare din punct de vedere caloric cu ceea ce ar echivala cu aproximativ 13 grame de grăsimi saturate sau 5% din caloriile de grăsimi saturate pentru un adult uman sănătos. La sfârșitul experimentelor, șoarecii au fost anesteziați și decapitați pentru studiu hipotalamic.
"Studiul sugerează că uleiul de cocos ar putea îngreuna organismul să răspundă în mod corespunzător la hormoni importanți care gestionează foamea și consumul de energie, cel puțin la șoareci. Acest lucru ar putea contribui la probleme precum obezitatea și rezistența la insulină, care este o problemă cheie în diabet", a spus cercetătorul în nutriție, dr. Taylor Wallace.
"Ceea ce au descoperit a fost puțin îngrijorător: uleiul de cocos părea să se încurce cu căile normale de semnalizare din creier și din alte țesuturi pe care acești hormoni le folosesc pentru a-și comunica mesajele", a mai spus dr. Wallace.
Cercetătorii au descoperit că uleiul de cocos produce stres în reticulul endoplasmatic. Aceasta este o zonă a unei celule, a spus dr. Wallace, unde proteinele sunt produse și procesate.
Dieteticianul Kristin Kirkpatrick a citat un studiu din 2022, care "a concluzionat că sunt necesare mai multe studii umane care să evalueze uleiul de cocos, dar că unele lucruri de luat în considerare sunt cantitatea consumată și procesarea uleiului în sine"
Concluzia dr. Wallace din studiu: "Nu consumați ulei de cocos pentru a îmbunătăți sănătatea. Nu este un super aliment".
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Anca Murgoci