Uleiul de măsline extravirgin ar putea avea un efect neașteptat asupra sănătății. La ce trebuie să fiți atenți când optați pentru o dietă vegană.
Dieta mediteraneeană este cea mai sănătoasă dietă din lume, pentru al șaptelea an la rând, iar alimentele incluse în aceasta sunt uleiul de măsline extravirgin, fructe și legume proaspete, nuci și semințe, lapte vegetal, iaurt grecesc, carne mai puțin grasă (pui, curcan), pește gras, ouă, ierburi aromatice și condimente.
Trecerea de la dieta omnivoră la una vegană, cu o varietate de nuci, fructe și legume într-un dressing ușor este o modalitate destul de sigură pentru persoanele cu risc de boli de inimă de a-și reduce nivelul de grăsimi din organism.
O echipă de cercetători de la Universitatea din Florida și de la Institutul Național de Diabet, boli digestive și renale a analizat mai atent beneficiile pentru sănătate ale dietelor pe bază de plante pentru persoanele cu risc de a dezvolta boli cardiovasculare.
De altfel, promovarea recentă a dietelor vegane și a dietei mediteraneene, care este este considerată cea mai sănătoasă dietă din lume, pentru al șaptelea an la rând, a aduc în discuții beneficiile pe care uleiul de măsline extravirgin ca mijloc de reducere a nivelului îngrijorător de colesterol, care este factor de risc pentru bolile cardiovasculare.
Dieta mediteraneeană include grăsimi de origine animală, iar adăugarea cantității recomandate de ulei de măsline înseamnă că aportul de grăsimi poate ajunge până la jumătate din aportul energetic al organismului.
Studiile au arătat rezultate contradictorii cu privire la beneficiile diferitelor părți ale dietelor mediteraneene, iar dovezile care arată dacă uleiul de măsline combinat cu o dietă vegetală săracă în grăsimi și bazată pe alimente integrale aduce beneficii reale persoanelor cu factori de risc de boli de inimă sunt puține.
În vederea investigării acestui lucru, cercetătorii au recrutat 40 de adulți cu vârste între 18 și 79 de ani, care au urmat timp de opt săptămâni o dietă vegană alcătuită cu atenție: patru săptămâni cu o dietă care conținea patru lingurile suplimentare de ulei de măsline extravirgin pe zi și alte patru săptămâni cu o versiune scăzută a nivelului de ulei de măsline extravirgin a dietei, fără ulei suplimentar, cu o săptămână pauză între acestea.
Atât dieta cu conținut scăzut de ulei de măsline extravirgin, cât și cea cu conținut ridicat de ulei de măsline extravirgin au condus la îmbunătățiri ale profilurilor cardiometabolice (care acoperă colesterolul, glicemia și inflamația) comparativ cu măsurile luate înainte de diete.
Potrivit cercetătorilor, în mod curios, ordinea în care au avut loc dietele a făcut o diferență în ceea ce privește modificarea nivelului de colesterol comparativ cu valoarea de referință de la începutul studiului.
”Consumul redus de ulei de măsline extravirgin poate produce o scădere crescută a lipidelor decât un consum relativ mai mare”, scriu cercetătorii în lucrarea lor publicată în Journal of the American Heart Association, scrie Science Alert.
Citește și: Dieta care încetinește îmbătrânirea. Efectele apar în numai două luni
Există unele avertismente aici: în timp ce cercetătorii au luat în considerare diferențele de sex și greutate corporală în calculele lor, toți participanții au fost clasificați ca fiind la limită sau cu risc ridicat de boli cardiovasculare aterosclerotice, care se pot dezvolta ca urmare a blocării arterelor de prea mult colesterol LDL (colesterolul ”rău”).
În plus, diferențele în ceea ce privește reducerea relativă a colesterolului LDL, nu au fost atât de mari, în special atunci când dieta cu conținut scăzut de măsline a fost urmată în al doilea rând. Cu sau fără ulei de măsline, aceste diete vegane s-au dovedit din nou a fi bune pentru organism.
”Deși ambele diete au îmbunătățit fenotipul metabolic, o intervenție cu conținut scăzut de ulei de măsline extravirgin poate oferi o reducere superioară a colesterolului LDL la persoanele cu cel mai mare risc”, au mai scris cercetătorii.
Trebuie menționat un lucru important în cazul persoanelor care urmează o dietă vegană, și anume că aceasta trebuie introdusă cu recomandarea medicului specialist, precum și cu un aport de suplimente alimentare pentru a preveni deficitul de vitamina B12, care se găsește în general în produsele de origine animală, și vitamina D, care se găsește în produsele lactate și ouă.
”În general, 450-540 calorii din grăsimi (50-60 grame pe zi) ar fi recomandate pentru o dietă zilnică de 1500-1800 calorii”, a afirmat Monique Richard, citată de sursa menționată.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Roxana Neagu