Uleiul de pește ar putea fi benefic pentru reducerea riscului de apariție al bolii Alzheimer. Ce alte beneficii mai puteți obține de la uleiul cu un conținut crescut de omega-3.
De-a lungul timpului s-au adus în discuție beneficiile pe care le are consumul de ulei de pește pentru sănătate. Un studiu recent a arătat că administrarea de suplimente cu ulei de pește la persoanele cu vârsta înaintată ar putea contribui la reducerea riscului de Alzheimer la unele persoane.
Un studiu restrâns a arătat că, la persoanele în vârstă cu o genă care crește riscul de Alzheimer, suplimentele de ulei de pește au redus degradarea celulelor nervoase din creier.
Boala Alzheimer este cea mai răspândită formă de demență, 60-70% din cele peste 55 de milioane de persoane.
Deși cauza exactă a bolii Alzheimer nu este pe deplin înțeleasă, aceasta este legată de înaintarea în vârstă, factorii genetici, depresia netratată, factorii stilului de viață, condițiile asociate cu bolile cardiovasculare, leziuni cerebrale traumatice severe sau repetate, expunerea la poluanții din mediu, cum ar fi metalele toxice, pesticidele și substanțele chimice industriale.
De altfel, au fost identificate o serie de gene care au legătură cu Alzheimer, dintre care cea mai cunoscută este gena APOE.
O versiune a acesteia, APOEε4, crește riscul de a dezvolta Alzheimer, în special la cei care moștenesc APOEε4 de la ambii părinți.
Simptomele cele mai frecvente ale bolii Alzheimer includ: pierderea de memorie, deficiențele cognitive, probleme cu recunoașterea, probleme cu conștientizarea spațială, probleme cu vorbirea, citirea sau scrierea, schimbări de personalitate sau comportament.
Studiul a inclus 102 persoane în vârstă de peste 75 de ani care aveau niveluri relativ scăzute de acizi grași omega-3. Toți participanții erau în general sănătoși, fără demență.
Cercetătorii au administrat unei jumătăți dintre participanți câte 1,65 g de omega-3 în 3 capsule de gel moale pe zi. Grupul de control a primit 3 capsule moi care conțineau doar ulei de soia, identice ca gust, aspect, miros și textură cu capsulele de omega-3.
Nici cercetătorii, nici participanții nu au știut cine primește ce tratament.
La vizitele de monitorizare pe parcursul celor 3 ani de studiu, cercetătorii au măsurat dezvoltarea leziunilor materiei albe la toți participanții prin RMN și au evaluat funcția cognitivă.
Toși participanții au tolerat bine tratamentul, fără efecte adverse cauzate de acesta.
În cadrul întregului grup, cercetătorii nu au constatat nicio diferență semnificativă în ceea ce privește rezultatul între cei care au primit capsule cu omega-3 și cei care au primit placebo.
Cu toate acestea, pentru cei cu gena APOEε4, a existat o diferență semnificativă în progresia leziunilor materiei albe între grupuri.
Persoanele cu alela APOEε4 din grupul omega-3 au prezentat o degradare semnificativ mai mică a celulelor nervoase decât cele din grupul placebo, notează Medical News Today.
Aproximativ o treime din uleiul de pește este format din acizi grași omega-3, în timp ce restul este alcătuit din alte tipuri de grăsimi. Principalele tipuri de omega-3 din uleiul de pește sunt: uleiul eicosapentaenoic (EPA), acidul docosahexaenoic (DHA) și acidul alfa-linolenic (ALA).
Uleiul de pește poate susține sănătatea inimii (creșterera nivelului de colesterol bun, reducerea nivelului de trigliceride, reducerea presiunii arteriale, prevenirea plăcilor care determină arterele să se îngroașe), poate ajuta în tratarea unor afecțiuni mintale, susține sănătatea ochilor, reduce inflamația, poate susține sănătatea pielii.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu