Medicul nutriționist Mihaela Bilic a fost invitată în emisiunea lui Cătălin Măruță, unde a vorbit despre uleiurile pe care le folosim la gătit.
„Orice tip de ulei, indiferent din ce provine are gramul de grăsime de 9 kilocalorii pe gram. Deci, tot uleiul îngrașă la fel, indiferent că este presat la rece sau că este rafinat. Eu prăjesc cu uleiul de palmier pentru că este cel mai stabil”, a spus medicul nutriționist Mihaela Bilic.
Potrivit unui studiu, Cătălin Măruță a spus ce se ascunde în spatele uleiului de palmier și cât de toxic este pentru sănătate:
„Uleiul de palmier, otrava nevăzută pe care o mâncăm zilnic. Odată cu consumul de ulei de palmier riști să te îmbolnăvești de cancer într-un timp foarte scurt. Acest tip de grăsime este periculoasă pentru organism. Asta a spus Agenţia Europeană pentru Siguranţa Alimentară”, a replicat Cătălin Măruță.
„Eu într-un fel mă bucur că nu suntem prieteni cu palmierul și cu cocosul, pentru că nu crește la noi în țară. Și întotdeauna am promovat mâncarea care vine de aici, de la noi din țară. Ce crește la noi și consumăm foarte mult este uleiul de floarea soarelui. Îl punem din belșug în mâncare. Toate uleiurile au 9 kilocalorii pe gram.
Se mănâncă cu lingura, nu cu sticla. Deci o lingură sau două pe zi, aceasta este cantitatea corectă. Dacă se poate în formă crudă, așa ar fi cel mai sănătos. Apoi dacă vrem să avem o alimentație diversificată, nu există un ulei bun și unul rău. Este o chestiune de diversitate. Fiecare ulei are altă concentrație și alt conținut de acizi grași. Și avem nevoie de toți acești acizi grași. În uleiul de in avem Omega 3, apoi în uleiul de floarea soarelui avem Omega 6, în uleiul de măsline avem Omega 9. Deci toți acești Omega sunt acizi grași esențiali pe care nu-i putem sintetiza și trebuie să-i aducem din alimentație.
În schimb, păcătosul de Omega 6 (n.r. uleiul de floarea soarelui) are efect proinflamator. Deci cu cât mâncăm mai mult Omega 6, cu atât ne crește inflamația în organism. Una este să mâncăm una sau două linguri și alta este să mâncăm tot conținutul din sticlă într-o săptămână.
Uleiurile de cocos și de palmier sunt vegetale, dar când arată ca untura înseamnă că este o grăsime saturată. Saturată înseamnă acei acizi grași saturați care cresc nivelul de colesterol și riscul de boli cardiovasculare. Deci, faptul că sunt vegetale și arată ca untura de porc nu le face mai sănătoase. Sunt foarte stabile la încălzire. Și atunci în momentul în care prăjim avem de ales - să prăjim în untură de porc sau în uleiurile de cocos și palmier”, a adăugat medicul nutriționist Mihaela Bilic.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu