A fost ultima dorință a lui Dumitru Tinu.
Andrei, fiul lui Dumitru Tinu, unul dintre cei mai importanți jurnaliști români, a vorbit pentru DC News despre lansarea în două volume a cărții „DUMITRU TINU ȘI ADEVĂRUL”.
Editura NEVERLAND din București pregătește lansarea în două volume cu titlul „DUMITRU TINU ȘI ADEVĂRUL” - Volumul I - „Ieșirea din tranșee (1989-1995) ș Volumul II - „Spre stația Speranței”. Vorbim despre „Opera Omnia” a lui Dumitru Tinu, regretatul jurnalist român al cărui nume se leagă de ziarul „Scânteia” și ziarul „Adevărul”.
Andrei Tinu a declarat pentru DC News că pregătirea celor două volume a implicat, în primul rând, „identificarea tuturor editorialelor, interviurilor și articolelor pe care tatăl meu le-a scris în ziarul Adevărul încă din decembrie 1989, de la apariția primului număr, până în ultima zi de viață, în decembrie 2002”.
Alături de alte persoane, Andrei Tinu a mers la Biblioteca Academiei Române și, luând la mână fiecare număr al ziarului, au găsit materialele de presă care purtau semnătura tatălui său. „Le-am scanat, le-am cules, le-am corectat și le-am pus așa cum au fost ele, în ordine cronologică. Au însumat în jur de 1.200 - 1.300 pagini. N-au încăput într-un singur volum așa că am scos două astfel de volume. Practic toate materialele. Nu le-am selectat, nu le-am cenzurat. În felul acesta se poate vedea evoluția pe care a avut-o tatăl meu, ziarul și presa, în general”, ne-a mai spus Andrei Tinu.
Până astăzi, nu s-a știut nimic despre ceea ce putem numi „ultima dorință a lui Dumitru Tinu”. Andrei Tinu ne-a dezvăluit că, „chiar înainte să moară s-a apucat să lucreze la o asemenea carte. Probabil că se apucase să facă o selecție a editorialelor pe care le-a publicat și cu comentarii asupra lor. În ce condiții au fost scrise, cum au fost scrise, sub presiunea timpului, sub presiunea vremurilor... astfel de dedesubturi. Povestea nescrisă din spatele rândurilor scrise. Din păcate, el nu a apucat să scoată acest volum. Nici eu n-am putut să intru în posesia acelor însemnări ale lui. Măcar atât lucru am putut să fac și să le inventariez, să le pun în această carte”.
Cititorii vor găsi, în debutul cărții, „o scurtă biografie a tatălui meu și un interviu pe care l-a dat în cadrul emisiunii Profesioniștii, Eugeniei Vodă, în care spune cum a ajuns el la București dintr-o familie de neștiutori de carte, cum a terminat facultatea, cum a fost angajat la ziarul Scânteia și după aia, cum a fost la principalele evenimente externe în calitatea lui de publicist de politică externă. Apoi, cum a luat naștere ziarul Adevărul și cum voia el să fie ziarul Adevărul. Am pus acest interviu în debutul cărții pentru ca cititorii să vadă și prin ochii tatălui meu cum și-a imaginat el lucrurile, ziarul și implicit și această carte”.
Lansarea, în ziua în care Dumitru Tinu ar fi împlinit 80 de ani
Pentru DC News, Andrei Tinu a mai spus că „lansarea va avea loc pe 21 octombrie, când tatăl meu ar fi implinit 80 de ani. Am vrut să marchez”.
Propunere pentru studenții de la Jurnalism
„M-ar interesa ca studenții de astăzi, în cadrul cursurilor de istoria presei să beneficieze de această lucrare pentru că tatăl meu a fost un capitol în cadrul istoriei presei scrise românești, presei post-decembriste. Această carte demonstrează. El chiar a făcut o școală de presă la ziarul Adevărul. Foarte multe nume de jurnaliști s-au format sub îndrumarea lui”, ne-a mai spus Andrei Tinu, enumerând nume de jurnaliști pe care astăzi le știe o țară-ntreagă.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Anca Murgoci
de Anca Murgoci