Ultima fotografie a lui Avram Iancu, scoasă la licitație

foto: Freepik
foto: Freepik

Pasionații de istorie pot participa la licitația Artmark din București pentru a intra în posesia unor fotografii rare, unicat, cu Avran Iancu sau Constantin Brâncuși.

În cadrul Licitației de artă istorică organizată de Artmark, vor fi incluse și câteva imagini rare, printre care o ultimă fotografie a lui Avram Iancu, precum și două fotografii cu celebrul sculptor Constantin Brâncuși, realizate în atelierul său din Paris. Aceste imagini valoroase, care prezintă momente și persoane importante din istoria și cultura românească, vor fi parte dintr-o ofertă diversificată care include și o selecție de numismatică și piese din categoria "Militaria".

"În acest An Avram Iancu, la împlinirea a 200 de ani de la naşterea eroului transilvănean, vă prezentăm una dintre ultimele imagini cunoscute ale liderului Revoluţiei române de la 1848 - 1849, de o rară sugestivitate. (...) Imaginea a fost realizată atunci când acesta avea în jur de 40 - 41 de ani şi ni-l arată sărăcăcios îmbrăcat, neîngrijit, dar adoptând o atitudine demnă, cu mâna prinsă în haină şi cu privirea îndreptată direct, fără ezitare, către obiectivul aparatului de fotografiat. De asemenea, se regăsesc în această licitaţie şi alte fotografii cu totul deosebite, aşa cum sunt şi cele două poze cu sculptorul Constantin Brâncuşi, imagini realizate în atelierul său din Paris", a precizat Artmark, într-un comunicat de presă, potrivit Agerpres.

Monedă de aur rară și decorații de argint din perioada regală

În cadrul licitației, se remarcă o gamă variată de obiecte de colecție, printre care o monedă de aur cu valoarea nominală de 100 de lei, emisă în 1940 pentru a marca zece ani de domnie ai Regelui Carol al II-lea, având un preț de pornire de 12.000 de euro. De asemenea, se regăsesc mai multe drahme, inclusiv moneda tip Gemenii, reprezentând cele două fețe ale Dunării, prima monedă bătută pe teritoriul actual al României, datând din perioada 255 - 240 î.e.n., și moneda Herakles, emisă de colonia Callatis, alături de un stater de aur bătut la Tomis și două drahme dacice.

În secțiunea "Militaria", se disting mai multe arme cu valoare muzeală, precum o spadă de ceremonie cu teacă aparținând unui ofițer de poliție din timpul domniei Regelui Carol I, decorate cu stema Regatului României, și un stilet Hitlerjugend (Tineretul Hitlerist) din perioada Germaniei Naziste, circa 1935 (împreună cu teaca), alături de mai multe săbii Katana, inclusiv un Wakizashi de Takada, datând din perioada Edo (circa 1600 - 1868), certificat de NBTHK.

În plus, licitația include o selecție de decorații din argint din perioada regală, printre care exemplare rare precum Ordinul Mihai Viteazul și Ordinul Coroana României, precum și Crucea Regina Elisabeta pentru doamne și Crucea Regina Maria.

Cărți vechi de 400 de ani

De asemenea, a fost inclusă și o colecție de cărți vechi și rare cum ar fi "Calea Domnului" și "Octoihul lui Mihai Cantacuzino" din vremea lui Constantin Brâncoveanu, precum și "Evanghelia Învățătoare" din perioada lui Mavrocordat, prima cazanie românească tipărită la București, alături de "Istoria Imperiului Otoman" a lui Dimitrie Cantemir, datată 1745.

Printre cele 245 de loturi din licitație se remarcă o tabacheră ce a aparținut Regelui Ferdinand, precum și gravuri rare, precum portretul lui Matei Corvin, realizat în 1780. Aceste obiecte constituie o oportunitate deosebită pentru colecționarii și iubitorii de artă de a achiziționa piese de valoare și de importanță istorică.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel