Ultima inovaţie cu răsunet mondial: PIELEA ELECTRONICĂ sensibilă (e-skin) cu păr artificial integrat. Ce spun cercetătorii

imagine cu rol ilustrativ / Foto: Pexels
imagine cu rol ilustrativ / Foto: Pexels

O echipă de cercetare din Chemnitz și Dresda a făcut un pas major pentru progresul ştiinţific al omenirii. A inventat pielea electronică sensibilă (e-skin) cu păr artificial integrat.

Ultima găselniţă în materie de ştiinţă este pielea electronică. E-skin înseamnă, de fapt, sisteme electronice flexibile care încearcă să imite sensibilitatea pielii umane naturale. Aplicațiile variază de la înlocuirea pielii și senzori medicali pe corp până la piele artificială pentru roboți umanoizi și androizi, informează decoperă.ro. Micile fire de păr de suprafață pot percepe și anticipa cea mai mică senzație tactilă de pe pielea umană și chiar pot recunoaște direcția atingerii. Sistemele electronice moderne de piele nu au această capacitate și nu pot aduna aceste informații critice despre vecinătatea lor.

Câmp magnetic 3D integrat în "piele"

O echipă de cercetare condusă de prof. dr. Oliver G. Schmidt, șeful Catedrei de Sisteme Materiale pentru Nanoelectronică, precum și director științific al Centrului de Cercetare pentru Materiale, Arhitecturi și Integrarea Nanomembranelor (MAIN) de la Universitatea Tehnică Chemnitz, a a explorat o nouă cale de dezvoltare a senzorilor de câmp magnetic 3D extrem de sensibili și dependenți de direcție, care pot fi integrați într-un sistem e-skin. Echipa a folosit o abordare complet nouă pentru miniaturizarea și integrarea matricelor de dispozitive 3D și a făcut un pas major spre imitarea simțului natural al pielii umane. Savanţii și-au publicat rezultatele în revista Nature Communications. Doctorandul Christian Becker, din grupul de cercetare al Prof. Schmidt de la MAIN și primul autor al studiului, spune că „abordarea lor permite o aranjare spațială precisă a elementelor senzoriale funcționale în 3D care pot fi produse în serie într-un proces de fabricație paralel. Astfel de sisteme de senzori sunt extrem de dificil de realizat prin metodele de fabricație microelectronică consacrate”.

Firele de păr anticipează și percep direcția atingerii în timp real

Ca și în cazul pielii umane reale, fiecare fir de păr de pe un e-skin devine o unitate senzorială completă care poate percepe și detecta schimbările din apropiere, scrie Tech Xplore. Echipa de cercetare a reușit să integreze senzorii de câmp magnetic 3D cu fire de păr fine cu rădăcini magnetice într-un e-skin artificial. Pielea electronică este realizată dintr-un material elastomeric în care sunt încorporate componentele electronice și senzorii într-un mod asemănător cu pielea organică, care este străbătută de nervi. Atunci când părul este atins și se îndoaie, mișcarea și poziția exactă a rădăcinii magnetice pot fi detectate de senzorii magnetici 3D care stau la bază. Prin urmare, matricea senzorului nu numai că poate înregistra mișcarea părului, ci și determină direcția exactă a acesteia. 

Rămâne de văzut dacă firele minuscule de păr artificial se vor ridica la stimulare muzicală şi vor putea recrea reacţia naturală de "piele de găină". Probabil că nu.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel