DNA anunță reținerea unui primar, pentru 24 de ore.
Publicitate
”Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Târgu Mureș au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale și reținerea pentru 24 de ore, începând cu data de 10 septembrie 2024, față de inculpații:
CADAR LUCREȚIA, primar al comunei Deda, județul Mureș, pentru săvârșirea infracțiunilor de folosirea sau prezentarea de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri din bugetul Uniunii Europene sau din bugetele administrate de aceasta ori în numele ei și complicitate la folosirea sau prezentarea de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri din bugetul Uniunii Europene sau din bugetele administrate de aceasta ori în numele ei (patru infracțiuni).
C.C.V., manager de proiect și L.M.P. pentru săvârșirea mai multor infracțiunii de folosirea sau prezentarea de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri din bugetul Uniunii Europene sau din bugetele administrate de aceasta ori în numele ei și complicitate la aceeași infracțiune.
În ordonanța procurorilor se arată că, în cauză, există date și probe care conturează următoarea stare de fapt:
În cursul anului 2018, în cadrul Programului Operațional Capital Uman, Primăria comunei Deda a dobândit calitatea de beneficiar pentru mai multe proiecte. Proiectele vizau incluziunea socială și combaterea sărăciei și au presupus furnizarea de servicii de consiliere antreprenorială pentru 336 de persoane și sprijinirea unui număr de 20 de persoane întreprinzătoare în a dezvolta și gestiona noi afaceri competitive. După finalizarea cursurilor, cele 20 de persoane ar fi urmat să fie sprijinite să înființeze societăți comerciale și să primească ajutor din partea Primăriei Deda.
În perioada 2021-2023, în calitate de primar, inculpata Cadar Lucreția, beneficiind de ajutorul celorlalți inculpați, ar fi convins mai multe persoane defavorizate din localitate, care îndeplineau condițiile din proiect, să figureze ca și administratori ai unor societăți comerciale, astfel încât acestea să primească, prin intermediul Primăriei comunei Deda, ajutoarele financiare din fonduri europene prevăzute în respectivele proiecte. Cu aceste fonduri au fost achiziționate în total mai multe utilaje auto, nouă ATV-uri și un autovehicul de tip UTV. În realitate, utilajele ar fi fost utilizate de alte persoane la activități economice pe raza comunei.
Totodată, inculpata Cadar Lucreția, în calitate de reprezentat legal al Primăriei comunei Deda, beneficiara contractului de finanțare, ar fi semnat cererile de acordare a subvenției, cererile de plată și de rambursare pentru sumele cheltuite cu achiziționarea utilajelor auto și ATV-urilor, deși ar fi știut că acestea sunt nereale.
Valoarea totală a prejudiciilor reținute în dosar se ridică la aproximativ 484.000 de lei.
Inculpaților li s-au adus la cunoștință calitatea procesuală și acuzațiile, în conformitate cu prevederile art. 309 Cod de procedură penală.
La data de 11 septembrie 2024, cei trei inculpați urmează să fie prezentați Tribunalului Mureș cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile.
Facem precizarea că punerea în mișcare a acțiunii penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate, în nici o situație, să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.
Menționăm că prezentul comunicat a fost întocmit în conformitate cu art. 28 alin. 4 din Ghidul de bune practici privind relația sistemului judiciar cu mass media, aprobat prin Hotărârea Plenului Consiliului Superior al Magistraturii nr. 197/2019” anunță DNA.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Roxana Neagu