Ultima organizaţie pentru drepturile omului care fusese înregistrată în Belarus a fost scoasă în afara legii.
Curtea Supremă de la Minsk a scos vineri în afara legii Comitetul Helsinki din Belarus, ultima organizaţie pentru drepturile omului care fusese înregistrată în această ţară, relatează EFE.
Sesizarea la Curtea Supremă a fost depusă de Ministerul belarus al Justiţiei, carel a cerut închiderea Comitetului Helsinki.
Harry Pogoniailo, vicepreşedintele Comitetului Helsinki din Belarus, şi-a exprimat în faţa instanţei dezacordul cu plângerea şi dovezile prezentate, denunţând probele utilizate împotriva organizaţiei sale ca provenind dintr-un dosar penal încă neterminat. El a cerut amânarea şedinţei, dar cererea a fost respinsă de instanţă. Aceasta a decis interzicerea activităţii Comitetului Helsinki în ţară.
Percheziţiile şi arestările în masă ale reprezentanţilor organizaţiilor neguvernamentale, ale unor oameni politici şi jurnalişti au început în Belarus la 8 iulie. Potrivit serviciilor de securitate din Belarus, a fost o operaţiune de „curăţare” împotriva radicalilor. În cursul acestei operaţiuni, poliţia a efectuat percheziţii la sediile unor ONG precum Comitetul Helsinki din Belarus, centrul de informare juridică Lawtrend şi organizaţia „Teritoriul drepturilor”.
Guvernul belarus a interzis strict transmiterea în direct de la orice manifestaţie antiguvernamentală şi a criminalizat activitatea jurnaliştilor independenţi. Conform organizaţiei neguvernamentale Viasna, în ultimele trei luni, peste 130 de ONG-uri au fost lichidate în Belarus.
În ultimele zile, zeci de persoane au fost arestate în Belarus pentru comentarii pe reţelele de socializare despre un schimb de focuri în care a fost ucis un manager IT şi un ofiţer KGB, a indicat vineri Viasna, citată de AFP, scrie Publika.
Noua Constituție din Belarus ar putea stipula clar că mișcare de opoziție care s-a ridicat împotriva actualului președinte nu va putea prelua puterea. Cel puțin asta a lăsat să se înțeleagă liderul de la Minsk, Alexandr Lukașenko, în cadrul unei întrevederi cu grupul de experți care elaborează proiectul noii Legi supreme.
Lukașenko promovează reforma constituțională ca o ieșire din criza politică în urma alegerilor disputate din august 2020, scrie Reuters. Oponenții săi au denunțat o asemenea schimbare drept un exercițiu fals pentru ca Alexandr Lukașenko să se mențină la putere.
"După anul trecut, înțelegem că nu pot fi lăsați la putere. Pentru că nu numai noi vom fi lichidați", a spus Lukașenko, citat de agenția Belta (citește continuarea AICI).
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News