Ultima zi înainte de alegerile din SUA. Cine e preferatul pentru Casa Albă și cu cine a avut România mai multe de câștigat? Democrații sau Republicanii - analiza lui Bogdan Chirieac

FOTO: Reuters Marketplace
FOTO: Reuters Marketplace

Bogdan Chirieac a analizat, în ultima zi înainte de alegerile din America, cine ar putea fi câștigătorul și cum va influența acesta soarta lumii.

Este tensiune maximă în SUA cu doar două zile înaintea alegerilor de care depinde soarta americanilor, dar și a întregii omeniri. Donald Trump a lăsat din nou să se înțeleagă că nu va accepta o eventuală înfrângere. Candidatul republican a declarat că a făcut o greșeală în 2020, atunci când a plecat de la Casa Albă după ce a pierdut alegerile.

Totodată, Kamala Harris și-a anunțat victoria, fără urmă de îndoială, la ultimul miting din Michigan. Candidata democrată a promis în fața americanilor că va face tot ce îi stă în putință "pentru a pune capăt războiului din Gaza".

Într-o intervenție la Antena 3 CNN, analistul Bogdan Chirieac a analizat, în ultima zi înainte de alegerile din America, cine ar putea fi totuși câștigătorul Casei Albe și cum va influența acesta soarta lumii. Totodată, analistul politic a făcut o scurtă trecere în revistă, în istoria recentă a României, unde a punctat ce tip de administrație a adus cele mai multe beneficii României și de ce. 

Bogdan Chirieac: Cred în continuare că prima șansă o are Donald Trump

"Sunt multe lucruri care fac diferența. Eu cred în continuare că prima șansă o are Donald Trump. Deci, doamna Kamala Harris, din multe puncte de vedere, s-a dovedit a fi nepregătită pentru această funcție. De altfel, și aici nu-mi permit eu să fac această declarație, analiza a venit din partea presei americane. Înainte să fie candidată la președinția Statelor Unite, presa americană o desemnase ‘cel mai slab vicepreședinte din istoria SUA’. După ce a fost numită candidată, după retragerea intempestivă a lui Joe Biden, lucrurile s-au schimbat și tonul presei americane s-a schimbat.

Apoi am văzut programul economic al Kamalei Harris. Sigur, în general, presa din SUA, în acest moment, este mai degrabă democrată. Totuși, nu uitați că și în 2016 era dată favorită și chiar învingătoare doamna Hillary Clinton, tot din partidul democrat, și a câștigat Donald Trump. Cred că același lucru se va întâmpla și acum, deși sondajele nu mai sunt atât de tranșante în favoarea doamnei Kamala Harris, cum erau în favoarea doamnei Hillary Clinton. Eu cred că Donald Trump păstrează această șansă. A trecut prin tentative de asasinat, prin tot felul de procese, unele dintre ele demne de statul de drept din România, ca să spun așa. Lucrurile astea l-au victimizat. Nu cred că se va schimba lumea dacă el va intra în al doilea mandat. Nu cred că va abandona Europa, nu cred că va abandona NATO, nici pomeneală", a explicat Bogdan Chirieac.

În ceea ce privește România, va conta cine iese președinte în SUA? Scurtă istorie a administrațiilor SUA înfloritoare pentru România

“Cumva contează. Să nu uităm că relațiile româno-americane s-au strâns mult în primul mandat al lui Donald Trump. Președintele Iohannis, deși nu a făcut prea multe, a avut, totuși, două întâlniri importante, chiar dacă nu a fructificat-o pe a doua, cu Donald Trump la Casa Albă. Tot guvernul american l-a așteptat, iar dânsul s-a dus nepregătit. S-a dus doar cu Bogdan Aurescu. Bazele militare de la Kogălniceanu au fost ranforsate în vremea lui Donald Trump. Dacă un președinte republican vine la Casa Albă, și istoria dovedește asta de la George W. Bush, România are mai bine servit interesul. Să nu uităm că George W. Bush ne-a invitat în NATO în 2002 la Praga și apoi ne-a primit în NATO în 2004. Deci, sunt lucruri care s-au întâmplat.

Chiar și în 2008, vorbim de summit-ul NATO de la București cu George W. Bush aici la masă. A venit toată planeta la București. Inclusiv Putin venise atunci, că era ‘darlingul’ (din engleză, “dragul” sau “cel drag”) Occidentului. O greșeală mare, cum s-a dovedit. România conta. Pe zona democrată, pe perioada administrațiilor Obama și Biden, respectiv Kamala Harris, relațiile au continuat să fie bune, dar nu am avut vârfuri ale cooperării româno-americane. Democrații au avut un predicat de campanie în SUA. S-au cheltuit 40 de milioane de dolari în anchetă după ce a câștigat Donald Trump în 2017 și nu s-a dovedit, așa cum spuneau domniile lor, nicio implicare a Rusiei în campania electorală americană. Sigur, Rusia a încercat să se laude cu așa ceva. Adică, ‘domne, uite, noi punem președinți la Washington’. Nu pun președinți la Washington. Puterea Rusiei s-a sfârșit în câmpiile din Ucraina. După doi ani și jumătate de război nu au reușit mare lucru. Vorbim de o națiune liberă și cu foarte multe probleme, că totuși Ucraina e un fost stat sovietic, l-a îngropat în noroi pe Putin. Sigur că Putin poate câștiga, dar atenție, e foarte important și cum câștigi. Câștigi distrugând? Nelăsând piatră pe piatră în Ucraina? Asta se numește victorie?”, s-a întrebat retoric, în final, Bogdan Chirieac.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

acest articol reprezintă o opinie

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
NoMy - smt4.5.3
pixel