Ultimatum pentru cei cărora le-a expirat buletinul, paşaportul sau permisul în starea de alertă. Valabilitatea documentelor încetează

Foto Pexels
Foto Pexels

Termenul de valabilitate al documentelor care au expirat pe perioada stării de alertă încetează în doar câteva zile. 

Actele de identitate care, potrivit legii, au expirat pe timpul stării de urgență și stării de alertă, însă au rămas valabile pentru o perioadă de 90 de zile de la încetarea acestei stării, își pierd valabilitatea din 7 iunie, anunță MAI.

„Precizăm că, în data de 7 martie 2022, la nivel național, erau înregistrate un număr de aproximativ 387.000 documente de identitate expirate în perioada 01.03.2020 – 07.03.2022, iar până la data de 28.05.2022 pentru aproximativ 267.000 nu a fost solicitată preschimbarea. În acest context, invităm cetățenii români să se prezinte la serviciile publice comunitare locale de evidență a persoanelor, pe raza cărora își au domiciliul, pentru schimbarea cărții de identitate, având în vedere că aceste documente își pierd valabilitatea la 7 iunie”, potrivit comunicatului de presă.

Pentru evitarea prezentării, în același timp, a unui număr mare de persoane la sediul acestor servicii publice, autoritățile cetățenilor să acceseze platformele de programare on-line şi/sau telefonic existente la nivelul serviciilor publice comunitare locale de evidență a persoanelor.

„Astfel, recomandăm consultarea programului de activitate al serviciului public comunitar de evidență a persoanelor de la locul de domiciliu, inclusiv prin accesarea website-urilor primăriilor în subordinea cărora acestea funcționează. În conformitate cu prevederile O.U.G. nr.97/2005 privind evidența, domiciliul, reședința și actele de identitate ale cetățenilor români, republicată, cu modificările și completările ulterioare, termenul de soluționare a cererilor pentru eliberarea actului de identitate este de până la 30 de zile, acesta putând fi prelungit cu cel mult 15 zile de către șeful serviciului public comunitar de evidență a persoanelor. Pentru situații de excepție, printre care putem enumera: necesitatea deplasării urgente în alt stat membru UE pentru studii, tratamente medicale, raporturi juridice de muncă, în scopul eliberării cărții de identitate într-un termen mai scurt decât 30 de zile, se poate formula o cerere adresată șefului serviciului public comunitar de evidență a persoanelor din județul de domiciliu”, se arată în finalul comunicatului, conform Mediafax.

Starea de alertă a fost ridicată, dar mare atenție la ce urmează! Consecințele cele mai importante, în atenție mondială 

Diana Păun, consilier prezidențial la Departamentul Sănătate Publică din cadrul Administrației Prezidențiale, a atras atenția asupra unei consecințe grave lăsate de Covid-19, mai ales în rândul tinerilor, dar nu numai.

„Covid-19 s-a dovedit a fi nu doar o boală a plămânului, ci o boală a întregului organism. Insist pe un lucru: consecințele cele mai importante ale pandemiei par a fi la nivelul sănătății mintale. Cred că este foarte important ca de acum înainte să abordăm la modul cel mai serios povara sănătății mintale. În mod special, tinerii au fost afectați de pandemie. În rândul lor a crescut incidența anxietății și depresiei”, a spus Diana Păun, consilier prezidențial la Departamentul Sănătate Publică din cadrul Administrației Prezidențiale, în cadrul dezbaterii „Doi ani de la primul lock-down. Riscuri și amenințări de sănătate în era post-COVID, organizată de trustul DC News.

CITEŞTE MAI MULTE AICI

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel