Ultimele noutăți din Israel și Fâșia Gaza. Ce s-a întâmplat în acest weekend - rezumat 

Vă prezentăm un rezumat al weekendului, cu cele mai importante noutăți din confruntarea Israel-Hamas. 

Israelul se pregătește să lanseze un asalt terestru în Fâșia Gaza, controlată de Hamas, după ce a transmis mesaje palestinienilor că pot părăsi zona spre sud, spre granița cu Egiptul, relatează Reuters.

Între timp, consilierul israelian pentru securitate națională a avertizat gruparea militantă libaneză Hezbollah să nu declanșeze un război pe un al doilea front, amenințând cu „distrugerea Libanului”, dacă va face acest lucru.

Israelul a promis că va anihila Hamas ca răzbunare pentru atacul recent în care luptătorii săi au năvălit peste populația civilă din orașele israeliene, împușcând oameni și luând zeci de ostatici. 

Aproximativ 1.300 de oameni au fost uciși în atacul care a șocat Israelul și întreaga lume. 

Ca răspuns, avioanele și artileria israeliene au supus Gaza celui mai intens bombardament pe care l-a văzut vreodată, punând sub asediu total enclava, unde locuiesc 2,3 milioane de palestinieni.

Autoritățile din Gaza spun că peste 2.200 de oameni au fost uciși și aproape 10.000 au fost răniți. Salvatorii au căutat cu disperare supraviețuitorii raidurilor aeriene pe timp de noapte.

Evacuarea din Gaza



Mii de palestinieni au fugit sâmbătă din nordul Fâșiei Gaza din calea mult discutatului asalt terestru israelian, în timp ce armata a lovit zona cu mai multe lovituri aeriene, dar a menținut două coridoare deschise pentru a lăsa civilii să scape.

Președintele Joe Biden l-a sunat pe premierul israelian Benjamin Netanyahu și, în timp ce a reiterat sprijinul „neclintit”, a discutat despre coordonarea internațională pentru a se asigura că civilii nevinovați au acces la apă, hrană și îngrijire medicală.

Biden a vorbit și cu președintele palestinian Mahmoud Abbas, care a subliniat necesitatea urgentă de a permite coridoare urgente de ajutor umanitar în Gaza.

Liderul Hamas, Ismail Haniyeh, a spus că palestinienii vor „rămâne în țara noastră”, chiar dacă s-a raportat că un milion de rezidenți din Gaza și-au părăsit casele de când Israelul a început bombardamentul.

Atacul surpriză al Hamas din 7 octombrie a dus regiunea într-o nouă criză, în timp ce liderii israelieni furioși se pregătesc să răspundă cu o forță zdrobitoare.

„Soldații și batalioanele IDF (Forțele de Apărare Israelului) sunt dislocați în toată țara și cresc pregătirea operațională pentru următoarele etape ale războiului, cu accent pe operațiuni terestre semnificative”, a spus armata într-un comunicat.

Acesta a adăugat că operațiunea ar include atacuri aeriene, maritime și terestre și ar acoperi o „zonă extinsă de luptă”, fără a detalia.

Vineri, armata israeliană a transmis populației din jumătatea de nord a Fâșiei Gaza, care include cea mai mare așezare a enclavei, orașul Gaza, să se deplaseze imediat spre sud. Sâmbătă au spus că vor garanta siguranța palestinienilor care pot fi evacuați pe două drumuri principale până la ora 16:00. (13:00 GMT). Pe măsură ce termenul limită a trecut, trupele se adunau în jurul Gazei.

Hamas le-a transmis oamenilor să nu plece și spune că drumurile de ieșire sunt nesigure. Israelul spune că Hamas îi împiedică pe oameni să plece pentru a-i folosi ca scuturi umane, ceea ce Hamas neagă.




Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel