Ultimele zboruri cu aeronavele MiG-21 Lancer, aflate de 61 de ani în dotarea Forțelor Aeriene Române

Luni au avut loc ultimele zboruri cu aeronavele MiG-21 Lancer din dotarea Forțelor Aeriene Române.

 

Forțele Aeriene Române au organizat o ceremonie la Baza 86 Aeriană „Locotenent Aviator Gheorghe Mociorniţă” de la Borcea.

Numărul exact de avioane de vânătoare MiG-21 LanceR, din dotarea Forțelor Aeriene Române, este confidențial. Din anul 1994 și până în prezent, 20 aeronave de tip MiG-21 LanceR s-au prăbușit.

Estimările neoficiale arătau că, în martie 2022, Forțele Aeriene Române se mai bazau doar pe circa 30 de astfel de aeronave. Dintre acestea, o parte sunt nefuncționale.

2. -imagine fara descriere- (ultimele-zboruri-cu-aeronavele-mig-21-lancer-2_01260700.jpg)

România cumpără avioane de ultimă generație F-35

La ședința CSAT de marți, 11 aprilie 2023, s-a pus în discuție procesul de modernizare a Forțelor Aeriene Militare prin achiziționarea de avioane de ultimă generație F-35.

„În cadrul ședinței CSAT, a fost analizată şi dezvoltarea aviației militare a României. Realizarea unor capabilităţi operaționale de apărare aeriană robuste, credibile, interoperabile, flexibile şi eficiente, destinate atât îndeplinirii angajamentelor asumate ca urmare a calității de stat membru NATO şi UE, cât și descurajării unei posibile agresiuni, reprezintă condiţia esenţială pentru îndeplinirea obiectivelor politicii de apărare a României.

Spectrul capabilităților de apărare menționate va include, printre altele, capabilități sporite de apărare aeriană și anti-rachetă pentru protecția forțelor proprii și capabilități avansate și diversificate de foc și de lovire cu precizie la mare distanță.

Procesul de modernizare a Forțelor Aeriene Militare va continua prin achiziționarea de avioane de ultimă generație F-35. Aceste avioane, dotate cu o gamă largă de senzori avansaţi, capacitate de schimb de informaţii criptate în timp real atât cu platforme aeriene, cât şi cu sisteme de apărare cu baza la sol, capacitate de gestionare reală a imaginii operaţionale a câmpului de luptă, precum şi cu muniţii inteligente de înaltă precizie, permit realizarea şi menţinerea superiorităţii aeriene, condiţie obligatorie pentru asigurarea suveranităţii în spaţiul aerian naţional şi, la nevoie, pentru apărarea acestuia.

În acest sens, membrii Consiliului au aprobat Concepția de realizare a capabilității operaționale de apărare aeriană cu avioane multirol de generația a V-a.

În cadrul şedinţei Consiliului Suprem de Apărare a Ţării au fost analizate şi alte teme din domeniul securităţii naţionale“, se arată în decizia CSAT.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel