Agricultură ca la carte cu profit uriaș la Curtici. În primele zile după 1989, CAP-ul din localitate nu a fost distrus, ci privatizat. A fost transformat în combinat și este prima firmă înscrisă în România în domeniul agricol.
În județul Arad, la Curtici, inginerul Dimitrie Muscă le-a spus oamenilor că dacă vor lucra împreună și cultivă suprafețe mari de teren, vor avea profit. Acum la Curtici fucționează un adevărat imperiu cu ferme de animale, magazine, abatoare și fabrici de lapte.
Profit uriaș
După Revoluție, oamenii locului nu și-au luat pământurile și nu au distrus cladirilee contruite în comunism. I le-au dat lui Muscă pe mână, iar ei au rămas acționari. Acum sunt la un loc 7500 de hectare cu peste 3000 de acționari. CAP Curtici s-a transformat în CAI-Combinat Agroindustrial, după modelul unui combinat pe care Mușca l-a văzut în fosta Iugoslavie.
Pentru fiecare hectar de pământ, acționarii primesc 1.500 de kg de cereale sau controvaloarea lor în bani. Adică în jur de 300 de euro pe an pentru un hectar. Mulți au ales să primească pâine. De ani buni, fostă brutărie a fost modernizată. Peste 1.500 de pâini se coc zilnic aici.
Acum CAI-Combinat AgroIndustria a ajuns la o cifră de afaceri de 20 de milioane de euro pe an, cu un profit de 4-5 milioane de euro. Profitul se reinvestește în modernizare și dezvoltare.
Cum a apărut ideea Combinatului Agroindustrial de la Curtici
"Aşa cum se prezintă el acum, combinatul este rezultatul unei iniţiative de la începutul anilor '90. Am fost în vizită la asemenea combinate din Europa, am fost o dată şi în Germania, însă cel mai de amploare proiect cu care am avut contact este un combinat agroindustrial din fosta Iugoslavie. Acesta a inspirat, într-o mai mică sau mai mare măsură, întreaga noastră activitate. Pentru noi a fost o revelaţie. Avea şi zootehnie, avea şi industrie alimentară, avea şi pământ, avea de toate şi suprafaţă mult mai mare decât noi", povestea Dimitrie Muscă, directorul general al Combinatului Agroindustrial de la Curtici, Arad.
Acelaşi hectar poate aduce venituri de peste 7.000 de euro
"Am făcut o mică analiză, iniţial pentru mine, dar care s-a dovedit relevantă pentru mai multe aspecte ale activităţii noastre. Am luat un hectar de pământ şi l-am cultivat cu porumb. Am obţinut 10.000 kg de porumb boabe la un hectar. La un preţ mediu acest porumb nu se vinde cu mai mult de 2000 de euro. Dar cu acest porumb poţi creşte 25 de porci la un consum de furaj de 400 kg pentru un porc de 100 kg. Noi reuşim să obţinem un kilogram de porc chiar şi cu trei kilograme de furaj.
Dacă vindem porcii cu 7,5 lei la kilogram obţinem aproape 4.000 de euro din acelaşi hectar de pământ. Dacă facem mezeluri, deja discutăm despre un cu totul alt profit. Facem 50 kg de mezeluri pe cap de porc. 25 de porci sunt transformaţi în 1.250 kg de mezeluri. La un preţ de 27 lei/kg, vindem mezelurile pe aproximativ 7.500 de euro. Carevasăzică, acelaşi hectar poate aduce venituri de peste 7.000 de euro. Sigur, costurile de producţie cresc, însă obţinem un profit considerabil mai mare decât în cazul în care am vinde direct producţia de cereale", mai spunea Dimitrie Muscă într-un interviu pentru Lumea Satului.
Câştigul mediu al unui om bine pregătit ce lucrează pe utilajele de înaltă performanţă
"Vrem chiar în această perioadă să creştem salariile inginerilor noştri. În general, ei câştigă în jur de 1.000 de euro, câţiva dintre ei depăşind considerabil chiar şi această sumă. Aceşti oameni în mod cert îşi merită banii, fiindcă aportul lor este semnificativ în unitate. Un alt motiv pentru care sunt foarte bine plătiţi este acela că aceşti specialişti nu trebuie să fie preocupaţi de altceva decât de munca lor bine făcută, atât timp cât se află în unitate grijile legate de traiul de zi cu zi fiind astfel mult diminuate. Ei trebuie să aibă tot ce le trebuie pentru a crea alături de mine", declara Dimitrie Muscă la sfârșitul anului trecut.
România altfel
La CAI Curtici funcţionează întregul circuit al unui business bine pus la punct: pe pământul oamenilor intraţi în cooperaţie se produc cerealele, din acestea se fac furajele pentru animale, abatorul şi fabrica de lactate sunt tot ale holdingului, iar produsele se vând doar în magazinele proprii.
"Eu ştiu ce am aici şi nu mă compar cu alţii. La fel de adevărat este că în niciun an nu am avut profit sub un milion de euro. România ar putea arăta aşa, dacă cei din domeniul acesta ar înţelege să lucreze serios. Să muncească, să fie corecţi cu toţi cei care intră în circuit", spunea Muscă pentru EVZ.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu