Ultimul exemplar mascul de rinocer de Sumatra din Malaezia ''nu are speranţe de supravieţuire''

Ultimul exemplar mascul de rinocer de Sumatra care trăieşte în Malaezia se confruntă cu probleme de sănătate şi nu are speranţe de supravieţuire, au confirmat marţi autorităţile din domeniul conservării faunei sălbatice din statul Sabah de pe insula Borneo, potrivit DPA.

Îngrijorările în ceea ce priveşte starea de sănătate a rinocerului s-au intensificat după ce apetitul şi agilitatea animalului au scăzut semnificativ din aprilie anul trecut, a relatat luni cotidianul local The Star. Deşi nu se cunoaşte un diagnostic exact, este posibil ca rinocerul să sufere de afecţiuni ale rinichilor sau ale ficatului legate de vârsta sa înaintată, a declarat pentru DPA John Payne, directorul Borneo Rhino Alliance. Vârsta rinocerului, botezat Tam, este estimată la cel puţin 35 de ani. Speranţa medie de viaţă în cazul unui rinocer de Sumatra este cuprinsă între 35 şi 40 de ani. 'Nu ne aşteptăm ca el să supravieţuiască prea mult timp. Limita este mai degrabă de ordinul zilelor decât al săptămânilor', a mai spus John Payne, potrivit Agerpres.

Eforturile pentru a spori populaţia de rinoceri din Borneo au fost, în cea mai mare parte, fără rezultat, în ciuda colaborărilor cu rezervaţii naturale din Indonezia şi folosirea unor proceduri precum fertilizarea in-vitro. Speranţele potrivit cărora Tam s-au putea împerechea cu două femele rinocer au fost spulberate după ce s-a descoperit că una dintre acestea avea mai multe chisturi la nivelul uterului, iar cealaltă suferea de fibrom uterin.

Cele două femele rinocer au fost, între timp, eutanasiate. Rinocerul de Sumatra este considerat o specie în pericol critic de dispariţie din cauza braconajului - animalele fiind vânate pentru coarnele lor, folosite în medicina tradiţională - şi a ocupării ilegale a habitatelor esenţiale, potrivit organizaţiei World Wide Fund for Nature. Tam a fost găsit în 2008, în timp ce rătăcea într-o plantaţie de palmieri destinaţi extracţiei uleiului, situată în Sabah. A fost salvat de autorităţile din domeniul faunei sălbatice şi dus într-o rezervaţie. În urma diminuării populaţiei, exemplarele rămase trăiesc atât de izolate, încât foarte rar se pot întâlni pentru a se reproduce.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel