Ultimul fugar căutat de TPI pentru fosta Iugoslavie, Goran Hadzic, a fost arestat

Goran Hadzici, ultimul fugar căutat de Tribunalul Penal Internaţional (TPI) pentru fosta Iugoslavie, a fost arestat, informează miercuri postul sârb de televiziune B92, citat de AFP.

Potrivit B92, Hadzici a fost arestat miercuri dimineaţă într-o pădure din Fruska Gora, o regiune cu depresiuni situată la aproximativ o sută de kilometri nord de Belgrad. O conferinţă de presă a preşedintelui Serbiei, Boris Tadici, este prevăzută pentru ora 9.00 GMT (12.00, ora României), transmite Mediafax.

Arestarea lui Hadzici intervine la aproape două luni după cea a lui Ratko Mladici, fostul lider militar al sârbilor din Bosnia.

Goran Hadzici, în vârstă de 52 de ani, fost preşedinte al Republicii sârbe autoproclamate Krajina, care se întindea pe aproximativ o treime din teritoriul Croaţiei în timpul războiului (1991-1995), este acuzat de crime de război şi crime împotriva umanităţii.

El a dispărut de la domiciliul său la scurt timp după publicarea inculpării sale în iulie 2004 şi nu s-a predat, în pofida apelurilor Guvernului sârb.

El trebuie să răspundă pentru 14 capete de acuzare de crime de război şi crime împotriva umanităţii, pentru implicarea sa presupusă în uciderea a sute de civili croaţi şi deportarea a zeci de mii de croaţi şi alţi cetăţeni non-sârbi de către trupele sârbe, în timpul războiului din Croaţia (1991-1995).

Inculparea sa menţionează într-o manieră specifică responsabilitatea sa în masacrul de la spitalul din Vukovar, în cursul căruia 250 de croaţi şi alţi non-sârbi au fost ucişi.

Citeşte şi:

Două mii de sârbi din Bosnia au protestat faţă de arestarea lui Ratko Mladici şi “trădarea” Serbiei

Ratko Mladici i-a felicitat pe poliţiştii veniţi să-l aresteze şi i-a invitat la masă

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel