Chris Patton, ultimul guvernator al Hong Kongului înainte de reunirea fostei colonii britanice cu China, consideră că o intervenţie în forţă a Beijingului împotriva protestatarilor ar fi 'o catastrofă', transmite AFP. 'Este foarte, foarte contraproductiv pentru guvernul chinez să dea impresia că va fi nevoit să ia în considerare alte metode dacă situaţia nu încetează rapid', a declarat Patten pentru BBC.
'Ştim care au fost aceste 'alte metode' în istoria Chinei', a adăugat el, menţionând în special represiunea din piaţa Tienanmen din Beijing, în iunie 1989. 'Ar fi o catastrofă pentru China şi bineînţeles pentru Hong Kong', a apreciat fostul guvernator. Hong Kongul trece prin cea mai gravă criză din 1997, când a fost retrocedat de Regatul Unit.
Protestele declanşate la începutul lui iunie de un proiect de lege privind extrădarea în China s-au extins împotriva limitării libertăţilor civile, iar manifestanţii contestă amestecul chinez în problemele interne ale metropolei financiare. După mai multe săptămâni în care s-au intensificat ciocnirile între forţele de ordine şi protestatari, Beijingul a adoptat o atitudine mai dură, considerând că mişcarea din Hong Kong prezintă 'indicii de terorism'.
Presa din China, controlată de partidul comunist, a difuzat înregistrări video cu transportoare blindate de trupe care se îndreaptă spre Shenzhen, oraş aflat în imediata apropiere a Hong Kongului. Patten avertizează că 'Hong Kongul este pe marginea prăpastie, însă şi din cauză că guvernul (...) refuză să renunţe explicit la proiectul de lege şi să înfiinţeze o comisie de anchetă' privind violenţa poliţiei. El a făcut apel la premierul britanic Boris Johnson să dea dovadă de mai multă fermitate faţă de China.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu