7 iulie 2007 - 7 iulie 2017, 10 ani de la prima reprezentație a spectacolului „Metamorfoze”, în regia lui Silviu Purcărete, această fabuloasă co-producție, intrată în patrimoniul Teatrului Național Radu Stanca, a revenit la Luxemburg.
7 iulie 2007 - 7 iulie 2017, 10 ani de la prima reprezentație a spectacolului „Metamorfoze”, în regia lui Silviu Purcărete, această fabuloasă co-producție, intrată în patrimoniul Teatrului Național Radu Stanca, a revenit la Luxemburg.
În fața a peste 300 de spectatori, actorii TNRS au impresionat prin forța jocului, a talentului lor, pus în valoarea de viziune regizorală remarcabilă a lui Silviu Purcărete.
Cele două reprezentații ale spectacolul de teatru Metamorfoze, organizate în aer liber, în 7 și 8 iulie, la Esch-sur-Alzette, au fost o experiență artistică unică, copleșitoare, prin emoțiile transmise și spectaculoasă, prin montarea și decorul inedite.
La căderea serii, locul special amenajat, în fața Casei de știință a Universității, a devenit scena transformării ființei umane prin foc, apă și aer, în interpretarea vizuală, liberă a regizorului Silviu Purcărete, după cea mai cunoscută operă a poetului antic, Ovidiu. Scenografia lui Helmut Stürmer și muzica lui Vasili Şirli au transpus mesajele poemelor lui Ovidiu în gândurile oamenilor de astăzi, au reușit să-i impresioneze prin corurile amețitoare, să-i țină cu sufletul la gură cu acrobațiile periculoase ale actorilor. Costumele create de Lia Manţoc au tradus viziunea regizorului spre ironizarea condiției umane, a impurității ființei umane. Purcărete a tăiat blând în conștiință vie, prin parodii la limita ridiculizării, iar spectacorii s-au trezit sub stele, ca într-o oglindă, în fața propriilor demoni, păcate, vicii, ca niște actori fără talent în spectacolul vieții dictat de zei meschini și amuzați de frustrările și slăbiciunile umane.
„E o poveste lungă și foarte frumoasă între Sibiu și Luxemburg. Împreună au fost Capitale Culturale Europene în 2007. A fost una dintre cele mai importante cooperări europene, probabil cel mai important simbol ca program al Comisiei Europene. De obicei, scopul acestei propuneri, de a fi două orașe Capitale Culturale Europene, are la bază ideea de a face o punte culturală. Acest lucru s-a făcut perfect între Luxemburg și Sibiu, dar marea realizare este faptul că anii de după 2007 au fost ani mai bogați decât aniversarea propriu-zisă. Practic, anul acesta am avut mai multe activități între Luxemburg, Esch – viitoare Capitală Culturală Europeană, în 2022 – și Sibiu,” mărturisea Constantin Chiriac.
„Adio, Metamorfoze!, Decorurile au fost strânse, iar echipele așteaptă ultimul camion pentru a-l încărca. Curând nu va mai ramâne nicio urmă a acestui extraordinar spectacol, cu excepția memoriei și a impresiilor persoanelor care au asistat la acest eveniment greu de descris în cuvinte. Publicul a fost încântat, am primit numeroase declarații și mulțumiri. Teatrul, acest spectacol viu prin excelență, s-a dovedit o dată în plus o disciplină efemeră, și cu toate acestea, schimbul cultural între Teatrul Național din Sibiu și Teatrul din Esch are o importanță deosebită și în anii care vor urma, în perspectiva competiției pentru titlul de Capitală Europeană a Culturii în 2022! Toate mulțumirile mele se îndreaptă către multiplii parteneri ai acestui proiect, conducerii Teatrului Național Radu Stanca, și admirabililor săi actori, echipei artistice și diferitelor entități, companii care au fost pe șantier.
Un cuvânt special de mulțumire Institutului Cultural Român care ne-a susținut atât de admirabil. Sunt convins că drumurile noastre se vor intersecta în viitorul apropiat.” declară după spectacol Charles Muller, directorul Teatrului din Esch-sur-Alzette.
Cele două orașe au onorat 10 ani de parteneriate culturale performante, derulate prin programul Capitale europene ale culturii 2007, și au celebrat 10 ani de la aderarea României la Uniunea Europeană.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu