Fratelli d'Italia pregătește politici naționale pentru reducerea dreptului la avort, plata femeilor cu jumătate de normă „pentru ca acestea să dedice mai mult timp bucătăriei”, oprimarea comunității LGBTIQ, împreună cu alte politici asemănătoare agendei lui Benito Mussolini, promovate de unii membri de partid care au comis inclusiv tentative de omor la adresa altor adversari politici, precum este cazul lui Carlo Ciccioli.
Publicitate
Fratelli d'Italia a împiedicat și mai mult accesul la avort în regiunea Marche – o politică pe care ar putea-o replica la nivel național dacă va câștiga puterea.
Când Giulia, în vârstă de 20 de ani, a descoperit că este însărcinată, a decis imediat că nu era pregătită să aibă un copil. Sprijinită de iubitul și familia ei, ea a cerut sfaturi medicale în orașul ei natal din regiunea Marche din centrul Italiei, cu privire la modul de a obține un avort. S-a confruntat cu obstacole la fiecare pas, de la apeluri telefonice fără răspuns și programări amânate, până când inclusiv un doctor a încercat să o convingă să se răzgândească.
Avortul în Italia a fost legalizat printr-un referendum în 1978, anulând o interdicție totală impusă de dictatorul fascist Benito Mussolini, care a considerat-o o crimă împotriva rasei italiene. Cu toate acestea, numărul mare de medici ginecologi care refuză să întrerupă sarcina din motive religioase – 64,6%, conform datelor din 2020 – face ca femeile să întâmpine încă dificultăți uriașe în accesarea procedurilor.
Conducerea ultra-conservatoare din mai multe regiuni italiene a împiedicat în ultimii ani accesul la avort și mai mult, în special în Marche, un fost bastion de stânga, care din septembrie 2020 a făcut trecerea la extrema dreaptă și este condus de Fratelli d'Italia – un partid cu rădăcini neofasciste care după alegerile naționale din septembrie ar putea fi cel mai mare partid dintr-o coaliție de guvernare de dreapta.
Giorgia Meloni, șefa partidului care speră să devină prim-ministru, a descris avortul drept o „înfrângere”, deși recent a spus că abolirea legii din 1978 nu era pe agenda ei.
Cu toate acestea, regiunea Marche, descrisă ca un „incubator” pentru politicile Fratelli d'Italia, oferă o idee despre ce ar putea urma dacă coaliția de dreapta condusă de acest partid - și care include Liga, formațiune care îl are ca lider pe Matteo Salvini, în egală măsură împotriva avortului - va câștiga puterea.
Una dintre primele mișcări ale consiliului regional a fost să nu aplice o măsură a Ministerului Sănătății, introdusă anul trecut, care să permită clinicilor de sănătate, nu doar spitalelor, să furnizeze pilula de avort. În timp ce politica națională prevede că avorturile medicale pot fi efectuate până la nouă săptămâni de sarcină, în Marche limita este de șapte săptămâni. Potrivit legii, după ce o femeie primește un certificat medical care îi autorizează avortul, aceasta este obligată să reflecteze timp de o săptămână înainte de efectuarea procedurii.
„De foarte multe ori, o femeie nu descoperă că este însărcinată până în a cincea sau a șasea săptămână”, a spus Manuela Bora, politician regional din Partidul Democrat - de centru-stânga. „Este aproape imposibil să faci un avort în acest caz. Da, nu putem nega că a fost dificil înainte, dar asta s-a datorat factorului religios; acum erodarea drepturilor este o temă politică”.
Giulia, tânăra de 20 de ani menționată de The Guardian la începutul articolului, a intrat în cele din urmă online și a găsit detalii despre o clinică de consiliere familială non-profit din Ascoli Piceno, la aproape două ore de mers cu mașina de acasă, care oferă servicii de avort.
Clinica pregătește femeile pentru avorturi medicale sau chirurgicale, acestea din urmă efectuate în fiecare sâmbătă la spitalul local de doi ginecologi angajați din afara regiunii Marche, care se confruntă adesea cu mânia și hărțuirile protestatarilor anti-avort care fac manifestații la intrarea în clădire.
Serviciul a fost contractat către AIED – o clinică de consiliere familială non-profit din Ascoli Piceno care oferă servicii de avort – în urmă cu un deceniu, deoarece procedurile de avort nu mai puteau fi garantate de spital din cauza numărului mare de obiectori religioși din rândul personalului său.
În aceeași dimineață în care are loc consultația Giuliei, Tiziana Antonucci, vicepreședintele AIED, returnează apelurile altor șase femei care povestesc întâmplări similare despre luptele lor de a accesa serviciile de avort prin sistemul public. O întrerupere a sarcinii prin AIED costă 200 de euro, bani care merg spre finanțarea serviciului, comparativ cu 1.500 de euro într-o clinică privată.
„Sunt câteva spitale pline doar de obiectori, iar un spital – în Fermo – nu a aplicat niciodată legea avortului”, a spus Antonucci. „Dar chiar și în spitalele în care nu există obiectori, serviciul este inadecvat. Când stânga a fost la putere, nu au făcut nimic pentru a schimba situația, deoarece se temeau să nu piardă votul catolicilor. Acum rămânem blocați în această situație din ce în ce mai dificilă.”
Consiliul condus de Fratelli d'Italia a propus, în mod halucinant, să permită activiștilor anti-avort, care se infiltrează deja în spitale pentru a face presiuni asupra femeilor, să lucreze în clinicile de consiliere familială. „Imaginați-vă o femeie care merge la o clinică să caute un avort și găsește astfel de oameni fanatici”, a spus Bora.
Bora însăși este familiarizată cu tacticticile josnice ale activiștilor anti-avort. După ce s-a ciocnit cu Giorgia Latini, consilierul pentru egalitatea de șanse din Marche, i-au fost oferite 1.450 de scutece – reprezentând numărul avorturilor din Marche în 2019 – de la un medic, care a livrat lotul la birourile consiliului, în timp ce fiul său ținea o pancartă în care o acuza pe Bora de crimă.
O politică prioritară atât pentru Frații Italiei, cât și pentru Liga este de a inversa scăderea natalității din Italia. O modalitate de a realiza acest lucru, cred ei, este reducerea avorturilor prin oferirea de stimulente financiare pentru a încuraja femeile să nască mai mulți copii - indiferent dacă copilul este rezultatul unui viol, incest, dacă viața mamei este pusă în pericol sau dacă aceasta deși ar primi o sumă de bani în perioada sarcinii, nu ar avea o situație financiară suficient de stabilă după aceea.
„În 2020, când am fost ales, au fost 2.000 de avorturi în regiune”, a declarat Filippo Saltamartini, consilierul de sănătate al regiunii Marche. „Îți poți imagina un pătrat plin cu acest număr de copii și mamele lor? Mame pe care le-am ajutat să le ofere acestor copii un cămin și sprijin financiar. Acesta este genul de lume pe care trebuie să ne-o imaginăm.”
Pentru Fratelli d'Italia, acea lume ar fi în mod ideal predestinată doar italienilor cu sânge pur, ceea ce trădează cu o nouă ocazie preluarea agendei fasciste a lui Benito Mussolini. „Populația italiană este în scădere. Nu spun că străinii nu ar trebui să aibă copii, dar trebuie să creăm condițiile pentru ca italienii să se reproducă”, a declarat Carlo Ciccioli, liderul grupului Fratelli d'Italia în consiliul din Marche. Tot el a stârnit controverse după ce a vorbit despre „înlocuirea etnică” a copiilor în școlile italiene.
Ciccioli, medic, a fost membru al aripii de tineret a Mișcării Sociale Italiene (MSI), partidul neofascist înființat de un ministru din guvernul lui Mussolini, care s-a transformat în Alianța Națională înainte de a deveni Fratelli d'Italia. În 1974, acesta l-a împușcat pe un adversar politic pe o stradă din Ancona, capitala Marche.
În altă ordine de idei, partidul a redus sponsorizarea din regiune a organizațiilor gay din Marche, în timp ce președinta Comisiei de Șanse Egale a consiliului a sugerat crearea condițiilor pentru ca femeile să lucreze cu jumătate de normă, astfel încât „să poată dedica mai mult timp bucătăriei”.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu