Ultrasunetele pot trata fracturile

O echipă de medici din oraşul scoţian Glasgow, au pus la punct o tehnologie cu ultrasunete, în anii 1950. Aceasta s-a dovedit foarte eficace în scurtarea timpului mediu de vindecare a oaselor fracturate, cu peste o treime.

Autor: Roberta Cautiş

Tehnologia cu ultrasunete a fost concepută iniţial pentru scanarea corpului, în vederea depistării unor afecţiuni. Aceasta a fost utilizată de medicul ortoped Angus MacLean pentru a trata fracturile suferite de mai mulţi pacienţi, la Royal Infirmary din Glasgow.

Tehnica scurtează timpul de recuperare a pacienţilor cu peste 33%, informează Mediafax.

"Este un tratament simplu, nedureros, pe care îl putem oferi", a spus MacLean, care a explicat că, în timpul aplicării acestei proceduri - care este una dintre cele mai comune proceduri medicale din lume -, celulele osoase vibrează, stimulând vindecarea şi regenerarea osului. Cercetătorii cred că ultrasunetele încurajează celulele să elimine bacteriile, stimulează producţia de celule osoase şi maturizarea acestora.

În anii 1950, o echipă de specialişti de la Western Infirmary din Glasgow, coordonată de profesorul Ian Donald, a obţinut primele imagini ale corpului omenesc utilizând o tehnologie creată pe baza celei a sonarului. Tehnologia este similară ecografului cu ultrasunete folosit pentru femeile însărcinate, diferenţele constând în frecvenţă.

Însă abia 50 de ani mai târziu tehnologia s-a dovedit a fi benefică pentru regenerarea oaselor.

În schimb, pentru moment, din cauza costurilor mari - aproximativ 1.000 de lire sterline per pacient -, tehnologia este folosită doar în cazul fracturilor complexe.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel