În cadrul Festivalului de la Cannes, secţiunea Un Certain Regard proiectează în Sala Debussy o selecţie fructuoasă a cinema-ului mondial. Din 17 până în 28 mai, această secţiune exigentă, care este dedicată cinema-ului de autor, îi va răsfăţa pe festivalieri cu experienţe cinematografice originale, care vor oferi tot atâtea ferestre către lume.
Creată în 1978, secţiunea Un certain regard prezintă filme atipice sau realizatori puţin cunoscuţi încă. Anul acesta, au fost selecţionate 16 pelicule ce vor forma, potrivit părerii preşedintelui Thierry Frémaux un fel de contra-programare la Competiţia oficială, o alternativă, ea cuprinzând producţii care ar putea avea pretenţia de a câştiga un Palme d'Or. Celor 16 filme li s-ar putea adăuga încă două sau trei titluri.
Kyoshi Kurosawa, Avant que nous disparissions
Remarcăm în selecţie prezenţa unui cineast deja distins cu Palme d'Or în 2008 pentru Entre les murs, Laurent Cantet şi câţiva obişnuiţi ai Croisettei, cum ar fi regizorul japonez Kiyoshi Kurosawa.
Jeanne Balibar interpreteaza rolul cantaretei Barbara in filmul cu acelasi nume
Trebuie să menţionăm, în primul rând, filmul ce va fi proiectat în deschiderea secţiunii, Barbara, semnat de Mathieu Amalric, dedicat “Doamnei în negru”, cântăreaţa Barbara, interpretată de Jeanne Balibar, regizorul distribuindu-se şi el într-un rol.
Secventa din L'Atelier, de Laurent Cantet
Noul lungmetraj al lui Laurent Cantet, L'Atelier, având-o în rolul principal pe Marina Foïs, are ca subiect un atelier de scriere, destinat reinserţiei muncitorilor de la şantierele navale din La Ciotat.
Japonezul Kiyoshi Kurosawa (Kaïro, le Secret de la chambre noire) joacă şi de data aceasta pe tematica sa preferată, la graniţa realului şi fantasticului, cu Avant que nous disparaissions, un thriller SF în care un bărbat aflat în relaţii proaste cu soţia sa dispare, apoi reapare complet schimbat, plăcut şi prevenitor, în timp ce o familie este asasinată, iar în cartier se produce un eveniment supranatural. Regizorul optează pentru o poveste cu extratereştri care preiau controlul asupra fiinţelor umane. Încă odată, idea pare să se opună figurii obişnuite a străinului, pentru că substituindu-se fiinţelor umane, acesta de redă gustul de viaţă. Este a patra oară când Kiyoshi Kurosawa are un film selecţionat în secţiunea Un Certain Regard, după Kaïro în 2001, Tokyo Sonata (recompensat cu Premiul Juriului) în 2008 şi Vers l’autre rive (distins cu Premiul pentru Regie) în 2015.
Jeremy Renner si Elizabeth Olsen in Wind River
Taylor Sheridan, scenaristul peliculei Sicario, regizate de Denis Villeneuve, prezintă acum Wind River, cu Elisabeth Olsen şi Jeremy Renner. O anchetă desfăşurată în peisajul înzăpezit al unei rezervaţii indiene din Wyoming. Filmul a fost prezentat la Sundance.
Apres la guerre
Après la guerre, al regizoarei italiene Annarita Zambrano, revine, prin consecinţele asasinării teroriste a unui judecător, asupra consecinţelor din Franţa ale anilor de plumb din Italia, când François Mitterrand a promis să nu-i extrădeze pe vechii activişti de extremă stângă refugiaţi în Franţa.
April's-Daughter
Soseşte la întâlnire şi o serie de descoperiri. Printre numele importante din acest an, să-l amintim pe mexicanul Michel Franco, “cineastul-şoc” cum îl caracterizează Thierry Frémaux, care propune April's Daughter, o poveste despre relaţia dintre o mama şi fiica ei însărcinată. Regizorul este un obişnuit al Croisettei, de unde a plecat cu Premiul Un Certain Regard în 2012, pentru Después de Lucía, şi cu Premiul pentru scenariu, în Competiţia oficială, în 2015, pentru Chronic.
Fortunata
Actorul şi regizorul italian Sergio Castellitto i-a distribuit pe Jasmine Trinca şi Hanna Schygulla în Fortunata, povestea unei mame cu o căsătorie ratată, al cărei vis este să deschidă un salon de coafură. Iar iranianul Mohammad Rasoulof, premiat la Cannes pentru Au revoir, revine cu Lerd.
În această secţiune-laborator au fost selecţionate şi şapte debuturi. La Fiancée du desert al regizoarelor Cecilia Atan şi Valeria Pivato este un road trip al unei femei de 50 de ani (interpretată de Paulina Garcia), care a lucrat pentru o familie timp de mulţi ani până când aceasta s-a mutat.
Franţuzoaica Leonor Serraille regizează Jeune femme, cu Laetitia Dosch, istoria unei tinere care îşi urmează partenerul la Paris şi se afundă în viaţa specială a acestui oraş.
Regizorul algerian Karim Moussaoui semnează, cu En attendant les hirondelles, o dramă despre Algeria contemporană, prin intermediul a trei întâmplări întreţesute.
Tot despre o femeie de 50 de ani vorbeşte şi pelicula Out a slovacului Gyorgy Kristof. Eroina, care rămâne fără serviciu, se hotărăşte să-şi urmeze visurile.
În sfârşit, între debuturi, se numără şi Tesnota, regizat de tânărul cineast rus Kantemir Balagov, elev al lui Alexandre Sokourov.
Valeska Grisebach, Western
Trei nume completează selecţia secţiunii Un Certain Regard. Germana Valeska Grisebach, semnează Western, centrat pe un grup de muncitori germani care lucrează pe un şantier de construcţii din Bulgaria, un teritoriu straniu pentru ei. Pelicula este produsă de Maren Ade.
Tunisiana Kaouther Ben Hania, cu producţia La Belle et la meute, spune povestea unei femei care trebuie să lupte pentru drepturile şi demnitatea ei.
Iar bulgarul Stephan Komandarev realizează Posoki (Direcţii), o adaptare liberă după Cehov.
Încă două pelicule se adaugă selecţiei: Walking Past the Future de Li Ruijun şi La Cordillera de Santiago Mitre.
Uma Thurman, actrita-fetis a lui Quentin Tarantino
Preşedinta Juriului secţiunii Un Certain Regard va fi, la această a 70-a ediţie a Festivalului de la Cannes, Uma Thurman, actriţa fetiş al lui Quentin Tarantino.
Descoperită la 17 ani datorită filmului Legături periculoase de Stephen Frears, Uma Thurman este o figură familiară festivalierilor, pentru că a venit la Cannes să prezinte Pulp Fiction (Palme d'Or în 1994) şi Kill Bill vol. 2 (în afara competitiei în 2004), două pelicule ale lui Quentin Tarantino a cărui muză este. Filmografia ei cuprinde şi Accords et Désaccords (1999), semnat de Woody Allen, Bienvenue à Gattaca, în acelaşi an, realizat de Andrew Niccol, sau Chelsea Walls (2011) al regizorului Ethan Hawke.
Uma Thurman a fost, de asemenea, membru al Juriului Competiţiei Oficiale în 2011, sub preşedinţia lui Robert De Niro.
Actriţa, producătoarea şi animatoarea americană le urmează în această funcţie actriţei elveţiene Marthe Keller, în 2016, şi actriţei italiene Isabella Rossellini în 2015
În vârstă de 46 de ani, Uma Thurman participă în prezent la filmarea peliculei The House That Jack Built, regizate de cineastul danez Lars von Trier, a cărei lansare este prevăzută pentru anul viitor.
Cineastul roman Cristian Mungiu va prezida Juriul Secţiunii de Scurtmetraje.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu