Umanitatea, o forță geologică. Care sunt semnele în acest sens

„Era Omului” este o denumire ambiguă, dar în viziunea oamenilor de știință ea ar semnifica momentul în care oamenii, umanitatea, omenirea au avut un  impact ireversibil și fundamental asupra planetei.

Care ar fi momentul exact al apariției acestei „ere a Omului”, iată o întrebare care provoacă deocamdată controverse printre experți. În ciuda unui studiu recent care pretinde că acest moment poate fi definit cu exactitate.

Problema cu stabilirea unei date de început a Erei Omului, adică a momentului istoric în care Omul a avut un impact ireversibil asupra Terrei, asemenea schimbărilor globale produse de „impactul unui meteorit asupra Pământului”, este că nimeni nu poate răspunde cu siguranță dacă omul este, într-adevar, o forță geologică, la paritate cu vulcanii sau activitatea plăcilor tectonice, de pildă. Un studiu apărut recent în publicația Nature afirma că omul are o asemenea forță, bazându-se pe analiza activității din ultimele 5-6 decenii: „Activitatea umană este azi globală și este cauza dominantă a schimbărilor de mediu contemporane”.

Autorii studiului prezintă și o metodologie pentru a fixa cu exactitate anul din momentul în care influența umanității a devenit o forță hotărâtoare pe planetă. Acel moment nu este unul și același cu momentul apariției activităților umane. Era Omului este momentul în care aceste activități au avut un efect hotărâtor, „geologic”, asupra planetei. Antropocen, acesta este termenul care este sugerat de autori pentru a descrie Era Omului. The Smithsonian’s Museum of Natural History din Washington, D.C. plasează apariția activităților umane cam în aceeași perioadă a fosilelor de triceraptors. Dar când a debutat Antropocenul?

Ajutorul în această încercare de datare îl oferă, spun specialiștii, vârful de aur, adică momentul în care oamenii au început să influențeze fundamental geologia Pământului. „Căutăm aceste «vârfuri de aur», un interval temporal real în care putem arăta, cu dovezi, că întreg Pământul s-a schimbat”, a declarat profesorul Mark Maslin, de la University College din Londra (UCL), coautor al studiului publicat în revista Nature.

Numai că acest „vârf de aur” depinde de metodologia după care îl stabilești, motiv pentru care, o dată exactă nu este unanim acceptată, este controversată. Astfel, majoritatea cercetătorilor și a filozofilor consideră că punctul de referință, „vârful de aur”, este anul 1800, adică startul Revoluției Industriale, ceea ce pare plauzibil. Numai că autorii studiului din Nature consideră că Revoluția Industrială nu poate fi acest start al Erei Omului pentru că nu există un marker limpede  care să certifice acest aspect. Așa că, analizând sistematic dovezile geologice, noul studiu stabilește două repere pentru debutul erei Omului, unul înainte, altul după anul 1800. Studiul amintit propune ca prim reper anul 1610.

Așadar, Era Omului a început în 1610. De ce atunci?  Pentru că, argumentează studiul, sosirea europenilor pe continentul american a avut un impact fără precedent asupra planetei.

„A avut un impact fără precedent din punct de vedere geologic, punând Terra pe o nouă traiectorie evoluționară”, susține Simon Lewis, autor al studiului.

„Noi, oamenii, suntem acum o putere geologică în deplină forță, precum a fost ciocnirea Pământului cu un meteorit uriaș”.

Cercetătorii ar prefera în locul Antropocenului, denumirea de „Marea Accelerare” care înseamnă o explozie fără precedent a dezvoltării umanității care a urmat după Cel de-al Doilea Război Mondial. A doua dată de referință pe care o propune studiul ca start el Erei Omului este anul 1964. De ce? Pentru că acest an coincide cu un vârf al precipitațiilor radioactive globale rezultate în urma testelor cu arme nucleare. Este, de asemenea, și începutul „Marii Accelerări”.

Este perioada în care plasticul și chimicalele industriale apar în dovezile geologice. Puterea omului de a schimba climatul din acel moment devine o forță geologică de sine stătătoare. 

„Circa 50 de milioane de oameni (de pe continentul american) au murit, iar cei mai mulți dintre ei erau fermieri”, a declarat Simon Lewis.

„Iar terenul pe care îl cultivau acești fermieri a devenit din nou sălbatic, transformându-se în junglă, pădure sau savană. Aproximativ jumătate din substanța uscată a unui copac este reprezentată de carbon, astfel că toată vegetația în plină creștere a absorbit suficient de mult carbon din atmosferă pentru ca acest lucru să fie vizibil ca o scădere a concentrației atmosferice globale de dioxid de carbon înregistrate în straturile de gheață foarte veche. Această informație oferă un indiciu exact referitor la anul 1610 ca fiind debutul Antropocenului, când s-a înregistrat cel mai mic nivel al concentrației de dioxid de carbon care poate fi măsurată în straturile de gheață”, a explicat cercetătorul britanic.

Prin comparație, anul 1964 se bazează mai mult pe creșterea puterii armelor de război și pe decizia internațională de a diminua această tendință înfricoșătoare. În mijlocul acestei controverse legate de anii care ar marca începutul Erei Omului, un grup internațional de oameni de știință, intitulat Anthropocene Working Group, evaluează în prezent informațiile referitoare la stabilirea debutului noii ere geologice urmând să anunțe data convenită pentru noua perioada geologică anul viitor, după cum informează bbc.com.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel