Vrei să prepari o umplutură cu mac pentru cozonac și nu știi cum se face? Ei bine, ai ajuns în locul potrivit. În acest articol îți vom explica, pas cu pas, cum să pregătești o umplutură ca la carte.
Umplutura cu mac este ideală atât pentru cozonac, cât și pentru alte prăjituri de casă. Se face ușor, este economică și, pe deasupra, mai este și delicioasă. Nu ai nevoie de multe ingrediente și poate fi pregătită rapid chiar și de către un copil. Este perfectă când nu știi ce umplutură să mai faci și va atrage multe complimente. Va fi adorată de toată lumea, de pitici și de bunici, deopotrivă. Spor la gătit!
Pentru această umplutură, ai nevoie de: 200 de grame de zahăr tos, 200 de mililitri de lapte de vacă călduț, 200 de grame de semințe de mac, o lingură de esență de rom, 50 de grame de stafide (dacă nu îți plac, le poți omite), 100 de grame de coajă de portocală zaharisită, tăiată în cubulețe, patru linguri de gris și două ouă.
Primul pas este să pui zahărul și laptele într-o cratiță. O așezi pe aragaz, la foc mic, și aștepți, până fierbe laptele. Între timp, amestecă ușor pentru ca zahărul să se dizolve mai repede. Macină semințele de mac și apoi toarnă-le peste laptele fierbinte. Amestecă totul bine și adaugă o lingură de esență de rom. Pune stafidele și coaja de portocală confiată și amestecă. Acum, adaugă grisul, mai mixează puțin și lasă umplutura să se răcească la temperatura camerei.
Când s-a răcit complet, adaugă cele două ouă în umplutură și amestecă, până când se omogenizează.
Rețeta de umplutură cu mac se prepară ușor și poate fi folosită cu succes în pregătirea cozonacului Baigli sau a altor prăjituri de casă.
Macul este un ingredient extrem de bun pentru diferite rețete, dar este benefic și pentru sănătate. Este nemaipomenit în caz de răceală, laringită, astm bronșic, bronșită și are efecte miraculoase, în caz de tuse puternică. Are efect liniștitor, dacă este consumat seara. Umple un pahar cu lapte călduț, după care adaugă o linguriță de semințe de mac. Bea amestecul imediat și vei vedea cât de bine te vei simți. Este recomandat ca tratamentul să fie urmat cinci zile la rând.
Semințele de mac sunt bogate în acizi grași Omega 6. Uleiul obținut din acestea are rol preventiv în apariția bolilor cardiovasculare și a osteoporozei, ajutând la fixarea calciului în oase. Se recomandă consumul unei lingurițe de ulei din semințe de mac, de 2 ori pe zi.
Uleiul de mac este utilizat atât în industria alimentară, cât și în cea cosmetică. Conține acid linoleic, acid oleic, acid palmitic, vitaminele B3, B9, E, calciu, fier, fosfor, iod, lecitină, magneziu, potasiu, zinc, elemente utile în funcționarea normală a organismului. Are proprietăți antiinflamatoare, antitusive, analgezice, antitumorale, calmante, imunistimulatoare și sedative.
Așadar, semințele de mac sunt excelente, fie că le folosești la gătit, fie că le consumi de sine stătătoare, potrivit BZI.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News