Un agent imobiliar anunţă schimbări majore pe piaţă: Este ziua Z, totul se va schimba. Scade preţul acum

Fotografie de la SevenStorm JUHASZIMRUS, Pexels
Fotografie de la SevenStorm JUHASZIMRUS, Pexels

Şerban Trâmbiţaşu, agent imobiliar, a explicat într-un clip video de ce de acum preţul imobilelor va fi stabilit de cumpărător, nu de vânzător. 

"Dragii mei, vă rog să ţinem un moment de reculegere pentru piaţa imobiliară a vânzătorilor. Piaţa imobiliară a vânzătorilor a murit. Este ziua Z, totul se va schimba. Se va inversa polaritatea imobiliară.

Ce înseamnă asta? Până în momentul de faţă, vânzătorii decideau preţul unei tranzacţii imobiliare. Cât cereau ei pe un apartament, cu atât se vindea. De ce? Pentru că aproape oricine îşi permitea să facă un credit ipotecar, dacă strângeau un avans, şi să cumpere un apartament cu credit", a explicat Şerban Trâmbiţaşu pe Tik Tok.

"Românii nu îşi mai permit rata la bancă"

"Dar, prietenul meu Mădălin, care avea în ianuarie rata de 900 lei pe lună, la un apartament luat cu credit ipotecar, acum plăteşte 1560 lei. Mădălin nu îşi mai permite să îşi plătească rata la bancă. Ce înseamnă asta? Cumpărătorii nu se mai înghesuie să cumpere apartamente. Telefonul unui agent imobiliar capabil, care are peste 30 de oferte imobiliare pe piaţă în acest moment, nu mai sună. Asta pentru că românii nu îşi mai permit rata la bancă. S-a dublat faţă de ianuarie. 

Asta înseamnă că piaţa, care a fost până acum a vânzătorilor, va deveni a cumpărătorilor. Cumpărătorul va decide preţul de vânzare al unui apartament. Nu e al lui, dar el decide preţul. De ce? Pentru că tu, vânzătorule, va trebui să vinzi la un moment dat, nu poţi sta un an, doi, trei, cu apartamentul în piaţă la preţ mare", a mai spus agentul imobiliar.

Avertisment pentru vânzători: Scade preţul acum

"Dacă eşti băiat deştept, te sfătuiesc să scazi preţul acum. De ce? Pentru că s-ar putea să fie prea târziu altfel. Când îşi vor da seama toţi că nu mai e ăla preţul, vor scădea. Dacă scazi odată cu valul, s-ar putea să fie prea târziu şi să fii tot peste preţul pieţei. Drept urmare, dacă ai un apartament la vânzare şi nu îl poţi vinde de ceva timp, scade preţul, trezeşte-te, până nu scad ceilalţi înaintea ta", a concluzionat Şerban Trâmbiţaşu. 

@serbantrimbitasu #5pasidebine #misiuneatiktok #bucuresti #apartament #viral #fypシ゚viral #fypage #fypシ #fyp #fy #tiktokromania #realestate #trend #trending #dead #imobiliare #pret #ipotecar #credit ♬ original sound - SERBAN TRIMBITASU

Mugur Isărescu: Băncile au cam sărit calul cu ROBOR / video

„De regulă, între rata de politică monetară și ROBOR există o corelație. (...) De mai bine de patru, cinci luni, s-a decuplat ROBOR-ul. Ca să mă exprim mai pe înțelesul dumneavoastră, băncile au cam sărit calul. ROBOR s-a dus în sus mult mai mult decât rata de politică monetară. Pentru a înțelege ce s-a întâmplat, e nevoie de două lucruri. În primul rând, acestea sunt dobânzi de piață și piețele au tendința să suprareacționeze, așa funcționează piețele de peste tot din lume, mai ales în perioadele de criză. Overreaction se zice în engleză. Sunt și alți termeni. Găsirea punctului de echilibru se face printr-un balans, de multe ori, pe extreme, și pe piețele valutare se întâmplă acest lucru, și pe piețele monetare cu dobânzile, și la bursa de valori. Sunt lucruri absolut normale. Acum a fost clară tendința băncilor și a celor care acționează pe piața monetară la termen să privească pesimist viitorul”, a spus Mugur Isărescu, guvernatorul Băncii Naţionale a României (BNR). 

„Trec la al doilea motiv. Nu e vorba de dobânzile peste noapte, o săptămână, o lună. E vorba de dobânzile la trei luni, șase luni. Așa au văzut băncile viitorul. Inflație mai mare, mult mai mare, foarte greu de stăvilit, și, în consecință, acesta este ROBOR-ul. Cotațiile au fost cu mult peste rata de politică monetară”, a spus Mugur Isărescu, marți, în conferința de prezentare a Raportului trimestrial asupra inflației.

„Dar vă întreb așa: Cine a avut o privire mai optimistă privind viitorul legat de inflație, nu numai la noi, în general, în lume, și legat de ratele de dobândă? Eu personal trebuie să recunosc condițiile de lichiditate probabil că au împins băncile să iasă din o anumită limită, să sară calul cu ROBOR, cum am spus”, a continuat Mugur Isărescu.

„În afară de condițiile de lichiditate, bineînțeles că băncile s-au uitat și la atmosfera generală din lume, discuțiile despre foamete, dezechilibre majore. Nu le iau apărarea băncilor, ci le transmit un mesaj personal: Să se uite cu mai multă atenție și la mesajele Băncii Naționale și, atunci, probabil, că se va apropia ROBOR la trei luni de rata de politică monetară. Sper și cred că se va întâmpla acest lucru”, a subliniat Mugur Isărescu.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

acest articol reprezintă o opinie
Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel