În loc să vândă merele, un agricultor din Vrancea a ales să le ofere gratuit copiilor și adulților din centre de plasament.
Un agricultor din Valea Sării, judeţul Vrancea, a donat aproximativ patru tone de mere copiilor şi adulţilor ocrotiţi în structurile din subordinea Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Vrancea.
Situată în satul Poduri, comuna Valea Sării, livada aparţine doamnei Popa Clementa, o femeie ajunsă la venerabila vârstă de 90 de ani. Aceasta, alături de întreaga familie, se dedică zi de zi activităţilor gospodăreşti, iar fiecare dintre oaspeţii săi pleacă din livadă cu zâmbetul pe buze, încărcaţi de energie şi voie bună.
”Mulţumită acestui gest impresionant, sute de copii ocrotiţi în centrele din judeţul Vrancea, persoane vârstnice ori persoanele adulte cu dizabilităţi, vor avea în meniu mere proaspete. Conducerea Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Vrancea îşi exprimă pe această cale recunoştinţa faţă de familia din Valea Sării care a facut astfel posibil, ca atât copiii, cât şi vârstnicii institutionalizaţi, să aibă parte de o porţie binecuvântată de sănătate”, se arată într-un comunicat de presă.
Cantitatea impresionantă, de aproximativ patru tone de mere, a fost distribuită în toate centrele rezidenţiale din judeţul Vrancea, fiind primită cu mare bucurie. Atât sub formă de fructe crude, cât şi prelucrate sub forma diferitelor deserturi, merele donate vor aduce un strop de sănătate şi de bucurie persoanelor instituţionalizate şi vor face deliciul gustărilor, mai ales acum când sezonul rece se apropie.
În cadrul acestor centre sunt ocrotite persoane vârstnice, copii şi adulţi cu şi fără dizabilităţi care au nevoie de îngrijire şi supraveghere permanentă.
Dincolo de latura sa umanitară, gestul este un îndemn pentru copii să consume cât mai multe fructe şi legume autohtone.
Ingrediente aluat prăjitură de post cu mere:
200ml apă
200ml ulei
6 linguri de zahăr
o linguriță bicarbonat de sodiu
o lingură oțet
500g făină
Ingrediente umplutură prăjitură de post cu mere:
1,5kg de mere
4-5 linguri de zahăr
2 lingurițe scorțișoară
Curăță merele de coajă și dă-le pe răzătoarea mare. Pune merele rase împreună cu cele 4 linguri de zahăr într-o cratiță cu fund dublu. Călește totul la foc mic până când zeama lăsată de mere se va evapora. Adaugă peste merele călite scorțișoara și dă-le deoparte pentru a se răcori puțin, potrivit paginidebucate.ro.
Într-un bol mai larg amestecă apa cu uleiul și zahărul până când zahărul se va topi. Separat dizolvă bicarbonatul de sodiu într-o lingură de oțet și adaugă-l peste amestecul de apă, ulei și zahăr. Adaugă puțin câte puțin făina până obții un aluat nelipicios și elastic. La început ajută-te de o spatulă de silicon sau o lingură pentru a încorpora. Când aluatul devine prea dens pentru a amesteca cu lingura, varsă-l pe blat și continuă să adaugi făină și să frămânți până capătă consistența necesară.
Împarte aluatul în două jumătăți și întinde-l cu ajutorul făcălețului în strat subțire. Pune prima foaie de plăcintă într-o tavă tapetată cu hârtie de copt sau presărată cu puțină făină. O tavă potrivită aceastei rețete de plăcintă cu mere ar trebui să aibă dimensiuni de aproximativ 30 x 40 cm.
Mai departe adaugă merele călite și deasupra lor a doua foaie de aluat. Înțeapă aluatul de plăcintă din loc în loc cu vârful unei furculițe, apoi bagă plăcinta la cuptor, la 180 de grade, pentru aproximativ 25-30 de minute sau până când aluatul este bine rumenit. Imediat bucătaria va fi inundată de mirosul îmbătător al merelor aromate cu scorțisoară. Înainte de a servi plăcinta cu mere pudreaz-o cu zahăr pudră! Acesta va accentua gustul plăcintei și îi va da mai multă savoare.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu