Un album cu amintiri ce a aparţinut Reginei Maria, lansat la Cărtureşti Carusel

Albumul Reginei Maria "O Poveste cu lipici", primul document atestat oficial ce a aparţinut Majestăţii Sale şi care conţine o serie de amintiri transpuse în imagini, a fost lansat la Librăria Cărtureşti - Carusel.

Alegeri prezidentiale 2024

Albumul, cu o prefaţă semnată de Custodele Coroanei, Margareta, este un material editorial de referinţă care a văzut lumina tiparului sub coordonarea istoricului Adrian Buga după originalul din anul 1882.

La evenimentul de lansare a participat producătorul documentarului "Maria, inima României", John Florescu, care a spus că Regina Maria a fost un erou în România şi de aceea oamenii s-au ataşat foarte repede de ea.

"Acum 100 de ani Regina Maria a fost în Paris, în luna martie; alături de liderii lumii de atunci, Woodrow Wilson, Georges Clemenceau, Lloyd George, a luptat să aducă Transilvania înapoi în România. A fost un semn de curaj şi determinare. Nu cred că România ar fi dobândit Transilvania fără activitatea ei", a afirmat John Florescu.

La rândul său, jurnalista Camelia Csiki, realizatoarea emisiunii "Ora Regelui", de la TVR 1, a mărturisit că este legată de Regina Maria prin poveştile bunicii sale.

"Regina Maria la vârsta de şapte, opt, nouă anişori a lipit câteva ilustrate într-un album personal fără să se gândească la faptul că peste ani acest album va ajunge în România şi va ajuta oameni foarte săraci. Am fost în clinicile sociale Regina Maria şi am stat de vorbă cu un om fără adăpost, care a trăit pe străzi şi care mi-a mărturisit că el a auzit de Regina Maria şi că îi mulţumeşte pentru că datorită ei acum beneficiază de servicii medicale", a povestit Camelia Csiki.

Istoricul şi criticul de artă Adrian Buga a apreciat că această carte este foarte specială.

"Această carte este specială (...). Acest album plecat din Anglia, ajuns în România, care a stat în cele mai importante locuri iubite de Regina Maria ajunge la gunoi. Mă gândeam să ascund acest lucru, dar tocmai această ascundere ne distruge, pentru că imediat după 1947, când Europa aproape că s-a sinucis, avem de-a face cu aceste cărţi extrem de importante pentru Regina Maria, comori ale familiei regale, care ajung să fie pe mâinile comuniştilor şi atunci încep fie să fie topite, fie distruse. A trebuit să găsesc obiecte care sunt cel mai greu de descoperit - acelea care s-au pierdut sau acelea acoperite de praful uitării - şi să le aduc în lumina culturii, a prezentului", a menţionat Adrian Buga.

În context, fondatorul Fundaţiei Inovaţii Sociale Regina Maria, dr. Wargha Enayati, a spus că Regina Maria a fost o avangardistă, nu o puteai pune în nişte şabloane, lupta pentru dreptate, pentru a aduce oamenii împreună, dar "eroismul ei nu este apreciat în România".

Cartea a fost lansată în librării la preţul de 120 de lei.

Vezi și: Expoziţia "Maria a României" - vernisată la Reims. Principesa Margareta: Regina Maria, un exemplu a ceea ce înseamnă forţa delicată

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel