Armata Ucrainei folosește drone pentru a plasa mine de-a lungul liniei frontului înaintea unei ofensive, conform unui politician rus cu legături strânse cu Vladimir Putin.
Comentariile au fost făcute pe canalul de socializare Telegram de Dmitri Rogozin, fostul director general al agenției spațiale ruse Roscosmos, care acum este senator în regiunea Zaporijjea ocupată de Moscova în Ucraina.
El a spus că utilizarea de către Kiev a vehiculelor aeriene fără pilot produse pe plan intern este probabil preludiul unui atac ucrainean.
„Baba Yaga ucraineană este folosită acum de inamic noaptea doar pentru minarea la distanță a tuturor drumurilor noastre de pe linia frontului,” a scris Rogozin marți. „Acest lucru se face de obicei înainte de o ofensivă.”
Rogozin și-a exprimat anterior îngrijorările cu privire la aceste drone, postând o serie de imagini în aprilie cu ceea ce el a spus că sunt dispozitivele și descriindu-le ca fiind o armă „extrem de periculoasă” care poate efectua recunoaștere și arunca muniții.
Săptămâna trecută, el a spus că armata rusă a capturat una dintre drone și că va studia construcția ei.
Cunoscută și sub numele de „drone bombardier vampir,” drona Baba Yaga cu șase rotoare este echipată cu o cameră infraroșu, poate transporta un focos de rachetă de până la 33 de livre și poate călători cu până la 40 de mile pe oră.
Rogozin nu a oferit alte dovezi cu privire la intențiile Ucrainei pentru o ofensivă despre care Newsweek a contactat ministerul apărării ucrainean pentru comentarii.
Totuși, președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a spus în aprilie că Kievul are un plan pentru o nouă ofensivă, în așteptarea unui ajutor militar suplimentar din partea Washingtonului și de atunci, o sumă de 61 miliarde de dolari a fost aprobată de legislatorii americani. Ucraina așteaptă livrarea completă a armelor din SUA cu speranța că acestea pot face diferența pe câmpul de luptă.
Între timp, administrația Biden a dat undă verde pentru ca Kievul să folosească arme furnizate de americani pentru a lovi anumite ținte legitime pe teritoriul rus, în urma preocupărilor anterioare ale Washingtonului privind escaladarea.
Randall Stone, profesor de politică la Universitatea din Rochester (NY), a declarat pentru Newsweek că eliminarea limitării atacurilor în interiorul Rusiei este o escaladare mai mică decât altele care au fost anunțate, cum ar fi permiterea livrării de avioane de luptă F-16.
„Putin a arătat că este reticent în a escalada sau extinde războiul, cel puțin atâta timp cât crede că va câștiga,” a spus Stone.
De asemenea, marți s-a raportat că Italia ar putea oferi Ucrainei rachete Storm Shadow cu rază lungă de acțiune, precum și un alt sistem de apărare aeriană SAMP/T, în cel mai recent pachet de ajutor al Romei pentru Kiev, conform ziarului Il Fatto Quotidiano.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu