Un alt coronavirus a fost descoperit la liliecii din Marea Britanie. Există posibilitatea să devină o problemă

Foto cu caracter ilustrativ: Pixabay
Foto cu caracter ilustrativ: Pixabay

Un nou coronavirus a fost descoperit la liliecii cu potcoavă din Marea Britanie. Cercetătorii spun că există o posibilitate, chiar dacă minoră, ca acesta să devină o problemă.

Un nou coronavirus, asemănător cu virusul care provoacă COVID-19, a fost descoperit la liliecii mici cu potcoavă din Marea Britanie, dar în prezent nu există niciun motiv de îngrijorare. Descoperirea este descrisă într-o lucrare publicată pe serverul de pre-tipărire Research Square, dar este important de reținut că nu a fost încă revizuită. 

Virusul, numit RhGB01 de către cercetătorii care l-au descoperit, aparține unei familii cunoscute sub numele de sarbecovirusuri, care include și SARS-CoV-2, virusul din spatele actualei pandemii de COVID-19, și SARS-CoV, care a provocat focarul SARS din 2003.  Are dubla distincție de a fi atât primul coronavirus legat de SARS găsit în Marea Britanie, cât și primul găsit la un liliac mic cu potcoavă.

„Descoperirile noastre evidențiază nevoia de testare robustă a genotipului pentru aceste tipuri de viruși în populațiile de lilieci din întreaga lume”, au spus cercetătorii. „De asemenea, ridică o întrebare importantă despre ce alte animale poartă aceste tipuri de viruși.”, au mai precizat ei.

Noul coronavirus nu e periculos pentru oameni

Noul virus descoperit „nu este o amenințare pentru oameni”, potrivit profesorului Andrew Cunningham de la Societatea Zoologică din Londra. Spre deosebire de SARS-CoV-2, a cărui capacitate de a infecta oamenii este atât de mare încât a generat câteva teorii ale conspirației în ultimii doi ani, RhGB01 „nu este compatibil cu capacitatea de a infecta celulele umane”, a spus acesta. Astfel, partea virusului care se atașează la celulele gazdă și le infectează este mult prea diferită față de cea a SARS-CoV-2 pentru a reprezenta o amenințare.

Acesta poate fi unul dintre motivele pentru care a durat atât de mult pentru a descoperi noul virus. „Aproape sigur” a fost la lilieci de „foarte mult timp, probabil multe mii de ani”, a explicat Bell, dar „nu știam despre acesta înainte, deoarece aceasta este prima dată când astfel de teste au fost efectuate la liliecii din Marea Britanie.”

„Știm deja că există diferite coronavirusuri și la multe alte specii de mamifere”, au mai precizat cercetătorii. 

Posibilitatea ca noul coronavirus să devină un pericol

Totuși, există un scenariu în care noul virus s-ar putea transforma într-o mare problemă, dacă acesta se mută. Cercetătorii au avertizat că acest lucru s-ar putea întâmpla dacă un om pozitiv cu SARS-CoV-2 transmite virusul unui liliac infectat cu RhGB01. Astfel, un liliac ar fi „un ocol pentru mutația virusului”, a spus Cunningham.

„Dacă un liliac cu infecția RhGB01 ar fi infectat cu SARS-CoV-2, există riscul ca acești viruși să se hibridizeze și să apară un nou virus [care ar putea]... infecta oamenii”, a explicat el. „Prevenirea transmiterii SARS-CoV-2 de la oameni la lilieci și, prin urmare, reducerea oportunităților de mutație a virusului este esențială”, a mai spus acesta.

Potrivit cercetătorilor, descoperirea oferă o perspectivă importantă asupra măsurilor de precauție necesare atunci când oamenii interacționează cu animalele, scrie IFL Science.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel