Un alt virus amenință Europa. Polonia înregistrează un focar de gripă „extrem de patogenă” H5N1

Foto: Pexels
Foto: Pexels

Polonia a anunțat că a izbucnit un focar de gripă aviară extrem de patogenă H5N1, cunoscută sub numele de gripa aviară, în rândul păsărilor de curte din partea de nord a țării, conform Organizației Mondiale pentru Sănătatea Animalelor (WOAH), care a transmis această informație marți, relatează Reuters.

Focarul a fost identificat într-o gospodărie cu 80 de păsări domestice, au raportat autoritățile de sănătate din Polonia, potrivit organizației cu sediul la Paris.

H5N1 este un tip de virus gripal care provoacă o boală respiratorie severă și foarte contagioasă la păsări, cunoscută sub numele de gripa aviară sau "gripa aviară". Cazurile de gripa aviară H5N1 apar sporadic la oameni, dar este dificilă transmiterea infecției de la om la om. Atunci când oamenii se infectează, rata de mortalitate este de aproximativ 60%.

Aproape toate cazurile de infecție H5N1 la oameni au fost legate de contactul apropiat cu păsări vii sau moarte infectate sau cu medii contaminate cu H5N1. Virusul nu infectează ușor oamenii, iar răspândirea de la om la om pare să fie neobișnuită. Nu există dovezi că boala poate fi transmisă oamenilor prin alimente gătite corect.

Infecția cu H5N1 la oameni poate cauza boli severe și are o rată mare de mortalitate. Dacă virusul H5N1 ar suferi modificări care să-l facă mai ușor transmisibil de la om la om, menținând totodată capacitatea de a provoca boli severe, consecințele pentru sănătatea publică ar putea fi foarte grave.

Virusurile gripale suferă în mod constant schimbări genetice. Ar trebui să ne îngrijoreze dacă virusul H5N1 ar deveni mai ușor transmisibil între oameni, transmite OMS.

Simptomele infecției cu H5N1 pot include febră (adesea febră ridicată, peste 38°C), oboseală, tuse, dureri de gât și dureri musculare. Alte simptome timpurii pot include dureri abdominale, dureri în piept și diaree. Infecția poate progresa rapid către o boală respiratorie severă (cum ar fi dificultăți în respirație sau lipsa de aer, pneumonie, sindromul de detresă respiratorie acută) și modificări neurologice (stare mentală alterată sau convulsii).

În majoritatea cazurilor, gripa aviară la oameni evoluează către o boală gravă care trebuie tratată prompt în spital și poate necesita îngrijire intensivă, acolo unde este disponibilă. Medicamentul antiviral oseltamivir poate reduce gravitatea bolii și poate preveni decesul și ar trebui folosit în toate cazurile.

Au fost dezvoltate vaccinuri candidate pentru a preveni infecția cu H5N1, dar nu sunt gata pentru utilizare pe scară largă. Vaccinarea antigripală sezonieră nu pare să protejeze împotriva infecției cu H5N1.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel