Un miliardar american a oferit 150 de milioane de lire sterline (188,3 milioane de dolari) Universităţii Oxford, una dintre cele mai importante donaţii din istoria instituţiei, pentru realizarea unui nou institut ce va fi dedicat studiului eticii în domeniul inteligenţei artificiale (IA), relatează miercuri Press Association.
Donaţia a fost făcută de Stephen A. Schwarzman, director executiv şi cofondator al fondului american de investiţii Blackstone. Centrul, care va găzdui Institutul pentru Etică în IA, ce va explora subiecte legate de impactul inteligenţei artificiale asupra locurilor de muncă şi a societăţii, va purta numele filantropului şi va fi inaugurat în anul 2024.
Stephen A. Schwarzman, care nu este absolvent al Universităţii Oxford, s-a declarat mândru de parteneriatul încheiat cu instituţia britanică pentru crearea acestui centru, ce va include, totodată, spaţii pentru evenimente artistice şi expoziţii. IA va fi a patra revoluţie, va avea impact asupra locurilor de muncă, excelenţei şi eficienţei şi are potenţialul de a reprezenta un bine uimitor, dar şi de a face rău, a declarat Schwarzman pentru emisiunea Today difuzată de BBC.
Şi este important nu doar ceea ce face AI, ci să ne asigurăm că este introdusă altfel decât internetul. Internetul a fost inventat de o mână de oameni de ştiinţă în domeniul computerelor, care i-au dat drumul pentru că au crezut că era frumos. Unele părţi erau frumoase - interconectivitatea, capacitatea de a comunica la nivel global, e ceva destul de uimitor. Ceea ce au uitat, însă, au fost lucrurile negative, această incapacitate de a controla hărţuirea în mediul virtual, lipsa libertăţii de exprimare..., a precizat el. Stephen A. Schwarzman a subliniat că etica privind IA este una dintre problemele principale ale generaţiei noastre. Vice-cancelarul Universităţii Oxford, Louise Richardson, a declarat că donaţia generoasă marchează o susţinere semnificativă a valorii ştiinţelor umaniste în secolul al XXI-lea. Magnatul american, care nu l-a susţinut pe Donald Trump în timpul campaniei prezidenţiale din 2016, îl consiliază în prezent pe preşedintele american, notează Press Association.
Întrebată despre legăturile acestuia cu Trump şi cu cei care nu ar privi cu ochi buni acceptarea banilor săi, Louise Richardson a declarat: Cred că sunt foarte puţini care simt astfel'. Chiar credeţi că ar trebui să refuzăm cel mai mare dar din epoca modernă, care va permite sutelor de academicieni şi miilor de studenţi să realizeze studii importante în domeniul ştiinţelor umaniste? Mă refer aici la istorie, literatură, artă... Toate lucrurile care dau bucurie şi sens vieţilor noastre, a precizat Louise Richardson.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News