Joel Jacques Piche Brooks este un voluntar american Peace Corps care a trăit 2 ani în România, timp în care a predat limba engleză la o școală din Petroșani. În timpul ăsta ne-a cunoscut țara și a experimentat stilul de viață românesc.
Spune-mi o poveste amuzantă despre ceva ce ți s-a întamplat în Romania.
O poveste ciudată: Când eram în Ploiești, am fost pocnit în față de un bețiv. Nu ne mai văzusem niciodată înainte. Mergeam pe stradă, pur și simplu, el a apărut de pe colț, ne-am uitat unul la celălalt și mi-a dat un pumn în față. Apoi a mers mai departe fără să spună nimic.
Cum te-ai hotărât să fii voluntar Peace Corps?
Tocmai terminasem facultatea și încercam să îmi aleg masterul. Voiam să studiez arta și poezia și să predau scriere creativă. Nu am intrat la masterul la care am vrut dar aveam alte opțiuni. Vorbeam într-o seară cu mama și m-a întrebat dacă asta e ceea ce vreau să fac cu adevărat. Răspunsul a fost nu. Voiam să călătoresc, să ajut, sa fiu voluntar, să ies din zona mea de confort ca un test personal. Peace Corps a reprezentat toate aceste lucruri.
De ce Romania?
Peace Corps încearcă să găsească o compatibilitate între calitățile aplicantului și cerințele țării gazdă, deci nu, nu am ales eu țara. Dar știam câte ceva despre România și când am aflat că am fost repartizat aici am fost foarte încântat. Știam că țara e frumoasă și are o istorie bogată. Și am avut timp să o cunosc în cei 2 ani pe care i-am petrecut aici.
Cum a fost să fii profesor?
Mi-a plăcut foarte mult să lucrez cu copiii și elevii mei erau minunați. Am predat la clasele 4-8. Toți au fost foarte drăguți cu mine, am râs împreună și am format și păstrat prietenii.
Ți-a fost ușor sau greu să te integrezi în România?
În cea mai mare parte, a fost ușor. Oamenii au fost foarte deschiși și prietenoși. A fost mai dificil pentru mine să accept un stil de viață diferit. Americanii sunt foarte individualiști și țin foarte mult la intimitatea lor. În România am fost surprins să văd cât de apropiați sunt oamenii între ei.
Cum ți s-au părut românii?
Toți oamenii pe care i-am cunoscut au fost mereu foarte calzi și buni. M-au făcut mereu să mă simt binevenit și parte din familia lor. Mi-am făcut mulți prieteni și încă păstrez legătura cu ei.
Care sunt principalele diferențe între stilul de viață românesc și cel american?
Cred că românii apreciază mai mult timpul lor liber. Americanii simt că trebuie să facă mereu ceva, că sunt ocupați, dar românii înțeleg ca timpul liber e pentru relaxare și distracție. Cele mai frumoase amintiri din România le am la grătar, pe munte, la plimbare sau râzând cu colegii mei la o cafea.
Ți-a plăcut mâncarea? Care a fost felul tău preferat? Ai învățat să și gătești ceva?
Oh Doamne, iubesc mâncarea românească. Chiar am fost recent la un festival românesc aici în Colorado și am mâncat mămăligă cu smântână. Am învățat să fac sarmale cu mămăligă, dar nu le fac la fel de bune ca voi. Cel mai mult îmi plăcea să mănânc mici cu muștar și să beau bere.
Femeile din România sunt frumoase....tu ce crezi?
Hahahaha. Ca cineva care a călătorit aproape peste tot, pot să spun că femeile din România sunt cele mai frumoase din lume! Atât de multe dintre ele sunt superbe, mergi pe stradă și le vezi...asta nu se întâmplă în alte țări. Simțeam că mă îndrăgostesc în fiecare zi.
Ce orașe din România ai mai vizitat?
Am vizitat aproape fiecare oraș. Preferatele mele sunt Cluj, Sibiu și Brașov. Bucureștiul a fost ok, dar nu extraordinar. Țin minte că era exagerat de cald acolo. Am și amintiri frumoase: concert AC/DC în fața Palatului Parlamentului și când am văzut Campionatul Mondial într-un bar din Lipscani.
Ce-ți plăcea să faci în timpul zilei? Aveai vreun loc sau vreo activitate preferată?
În timpul zilei mergeam mereu în munți să ma plimb sau să escaladez. Îmi plăcea și să joc fotbl sau să ies cu prietenii să bem țuică, bineînțeles.
Dar viața de noapte? Ai fost in baruri sau cluburi?
Nu am mers prea mult in cluburi, doar în câteva baruri. Dar ceva ciudat s-a întâmplat când am ajuns înapoi în America: Am mers în club și am auzit Stereo Love de Edward Maya, care am înțeles că e român.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News