Un angajat a plătit 25 mil. dolari din contul companiei unui deepfake, crezând că vorbește cu directorul

Foto: Pxhere
Foto: Pxhere

Un angajat al unei multinaționale a fost înșelat să plătească 25 de milioane de dolari hoților care se folosesc de tehnologia deepfake.

Un angajat al unei multinaționale a fost înșelat să plătească 25 de milioane de dolari unor escroci care au folosit tehnologia deepfake pentru a se da drept directorul financiar al companiei într-un apel video, conform poliției din Hong Kong citate de CNN.

Escrocheria sofisticată l-a făcut pe angajat să participe la un apel video cu ce credea el că erau mai mulți colegi de serviciu, dar care de fapt erau toți recreați cu deepfake, a spus poliția din Hong Kong la o conferință de presă.

„(În) conferința video cu mai multe persoane, s-a dovedit că toți [pe care i-a văzut] erau falși”, a declarat Baron Chan Shun-ching postului public de radio-televiziune RTHK.

Își dăduse seama inițial că s-ar putea să fie o înșelătorie

 

Chan a spus că angajatul a devenit suspicios după ce a primit un mesaj care pretindea că era de la directorul financiar al companiei, cu sediul în Marea Britanie. Inițial, angajatul a bănuit că era un email de phishing, deoarece vorbea despre necesitatea efectuării unei tranzacții secrete.

Totuși, angajatul și-a ignorat îndoielile inițiale după apelul video, deoarece ceilalți participanți arătau și sunau exact ca niște colegi pe care îi cunoștea, a spus Chan.

Crezând că toți ceilalți din apel erau reali, angajatul a acceptat să transfere un total de 200 de milioane de dolari din Hong Kong - aproximativ 25,6 milioane de dolari, a adăugat ofițerul de poliție.

Serie de atacuri cu deepfake-uri

Cazul este unul dintre mai multe episoade recente în care se crede că escrocii au folosit tehnologia deepfake pentru a modifica imagini video și alte materiale disponibile public pentru a înșela oamenii de bani.

La informarea de presă de vineri, poliția din Hong Kong a spus că a făcut șase arestări în legătură cu astfel de înșelătorii. Chan a spus că opt cărți de identitate din Hong Kong furate - toate raportate ca pierdute de proprietarii lor - au fost folosite pentru a face 90 de cereri de împrumut și 54 de înregistrări de conturi bancare între iulie și septembrie anul trecut.

În cel puțin 20 de ocazii, deepfake-urile AI au fost folosite pentru a păcăli programele de recunoaștere facială imitând persoanele fotografiate pe cărțile de identitate, conform poliției. Înșelătoria care îl implica pe directorul financiar fals a fost descoperită doar când angajatul a verificat ulterior cu sediul central al corporației. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel