Un studiu arată că piridomicina, un antibiotic natural descoperit în anii `50, ar putea combate în viitor formele de tuberculoză rezistente la alte tratamente.
Această moleculă cu proprietăți anti-bacteriene a fost descoperită în 1953 de cercetători japonezi, dar abandonată după realizarea izoniazidei, un compus sintetic care s-a dovedit a fi eficient în lupta cu tuberculoza.
După o utilizare îndelungată, însă, cazurile de rezistență la antibioticele de sinteză cel mai des folosite s-au înmulțit. Din cauza tuberculozei, mor,în fiecare an, circa 1,4 milioane de oameni.
O echipă de cercetători de la doua institute universitare elvețiene a studiat și testat piridomicina, și au arătat că aceasta, extrasă dintr-o bacterie din sol, elimina bacilul Koch, inhibând o enzimă vitală.
'Pot fi combătute chiar şi tulpini rezistente la antibioticele obişnuite - printre care cele care au afectat recent Rusia, Africa de Sud şi nordul Americii', a declarat AFP Stewart Cole, director al Global Health Institute de la Şcoala politehnică federală din Lausanne, care a coordonat lucrările.
Acesta a mai precizat că piridomicina atacă unul dintre punctele forte ale bacteriei, dar nu pe aceeași cale ca izoniazida.
Cole rămâne însă prudent în privinţa dezvoltării unui tratament împotriva tuberculozelor rezistente. 'Sperăm ca cercetările să ducă la descoperirea unui nou medicament, dar suntem încă departe de acest scop. S-ar putea să dureze câţiva ani', a declarat el.
În cazul tuberculozei, cele mai afectate zone sunt Asia și Africa.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu