Au fost emise alerte de furtuni. Vremea se schimbă brusc în România. După caniculă, vor fi ploi în toată țara.
UPDATE: A fost emisă o prognoză meteo specială pentru București:
17.08.2021, 10:00 - 18.08.2021, 09:00
Canicula şi disconfortul termic accentuat vor persista, astfel că temperatura maximă va fi de 36...37 de grade. Cerul va fi mai mult senin, iar vântul va sufla în general slab. Spre sfârșitul intervalului, temporar cerul se va înnora și va crește probabilitatea pentru fenomene specifice instabilității atmosferice. Minima termică va fi de 17... 20 de grade.
18.08.2021, 09:00 - 19.08.2021, 10:00
Valorile termice vor fi în scădere față de ziua precedentă, astfel maxima va fi de 30...32 de grade, iar minima de 15...17 grade. În special după orele amiezii, instabilitatea atmosferică se va accentua și vor fi perioade în care se vor semnala averse torențiale, descărcări electrice, intensificări ale vântului, vijelii și grindină. Cantităţile de apă vor fi mai însemnate.
Denisa Ţicu, specialist meteorologie, a explicat, la Antena 3, ce este posibil să aducă anticiclonul care ar urma să lovească România. Conform acesteia, anticiclonul, reacție la ciclonul din Marea Neagră, ce a făcut prăpăd în Turcia, ar urma să se manifeste ”prin ploi torențiale în majoritatea zonelor țării, intensificări de vânt, vijelii, cantități mari de apă în urma precipitațiilor care vor cădea începând chiar din această seară, mai întâi în regiunile nordice, vestice și centrale, apoi aria ploilor se va extinde parțial și către zona sudică”.
Ploile torențiale vin ca replică la ciclonul din Marea Neagră care a afectat zona de sud a Rusiei, partea de sud a Ucrainei și nordul Turciei. Meteorologii au prognozat acolo cantități uriașe de apă, de 200 de litri pe metru pătrat, iar imaginile cu prăpădul care a urmat, în special în Turcia, au făcut înconjurul lumii.
Astăzi, 17 august, în România, avem, în schimb, Cod Portocaliu și Cod Galben de val de căldură și disconfort termic.
”Valul de căldură va persista în sudul, centrul și estul țării, disconfortul termic va fi în continuare accentuat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pe arii extinse pragul critic de 80 de unități. Va fi caniculă în Oltenia, Muntenia, local în Moldova, vestul Dobrogei și sudul Transilvaniei. Temperaturile maxime vor fi cuprinse frecvent între 34 și 37 de grade.” anunță ANM, sub alertă de Cod Galben.
Avertizarea de Cod Portocaliu arată că ”în județele Dolj, Olt, Teleorman și Giurgiu temperaturile maxime se vor situa între 38 şi 40 de grade. Disconfortul termic se va menține deosebit de accentuat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități.”
COD GALBEN de instabilitate atmosferică temporar accentuată, în intervalul 17 august, ora 10:00 – 18 august, ora 10:00: ”În intervalul menționat vor fi perioade în care instabilitatea atmosferică va fi accentuată și se va manifesta prin intensificări ale vântului cu viteze de 50...60 km/h, pe alocuri vijelii, frecvente descărcări electrice, averse torențiale și grindină. Aceste fenomene se vor semnala pe parcursul zilei de marți (17 august) în regiunile vestice și nord-vestice, unde vor fi mai ales intensificări ale vântului, iar în seara și noaptea de marți spre miercuri (17/18 august) îndeosebi în Transilvania, cea mai mare parte a Moldovei și local în Oltenia.” anunță ANM, care adaugă că ”în intervale scurte de timp sau prin acumulare, cantitățile de apă vor depăși 25...40 l/mp.”
A fost emis și COD PORTOCALIU de instabilitate atmosferică accentuată pentru intervalul 17 august, ora 14:00 – 18 august, ora 05:00: ”În intervalul menționat, în Transilvania, Maramureș, jumătatea de nord a Moldovei și la munte, vor fi perioade cu vijelii puternice, cu rafale de peste 70...90 km/h, averse torențiale, frecvente descărcări electrice și grindină. Cantitățile de apă vor depăși 30...40 l/mp și izolat 50...60 l/mp.” conform ANM.
Va fi Cod Galben de instabilitate atmosferică temporar accentuată în intervalul 18 august, ora 10:00 – 19 august, ora 10:00: ”În intervalul menționat, în Muntenia, Dobrogea, local în Moldova, Oltenia, Transilvania și la munte vor fi perioade în care instabilitatea atmosferică va fi accentuată și se va manifesta prin frecvente descărcări electrice, averse torențiale și pe alocuri vijelii și grindină. În intervale scurte de timp sau prin acumulare, cantitățile de apă vor depăși 25...40 l/mp și izolat 50...60 l/mp.” conchide ANM.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Anca Murgoci