Un 'artefact' rar, vechi de 4.000 de ani, menționat de 25 de ori în Biblie, a fost descoperit în "Peștera Craniilor" din Israel

Sursa Foto: Rol Ilustrativ FreePik
Sursa Foto: Rol Ilustrativ FreePik

Arheologii au descoperit un 'artefact' rar care se regăsește în tot Vechiul Testament al Bibliei. 

Cercetătorii au descoperit într-o peșteră din Israel un material textil vechi de 3.800 de ani, colorat cu "vierme stacojiu", un colorant care este menționat de 25 de ori în Scriptură.

Vopseaua roșie-cărămizie a fost creată din straturile și ouăle unei insecte, pe care oamenii le măcinau pentru a colora hainele. 

Materialul textil conținea fire de lână vopsite în roșu, care fuseseră împletite prin fire de in necolorate pentru a forma un desen.

Autoritatea Israeliană pentru Antichități (IAA) a anunțat descoperirile joi, după ce a găsit materialul textil de mai puțin de doi centimetri ascuns în "Peștera craniilor" din deșertul Iudeii.

"Viermele cărămiziu" menționat în Biblie este o insectă, care trăiește în stejari, principala specie din lumea antică fiind Kermes.

Femelele și ouăle lor produc acid carminic, care dă colorantului culoarea roșie.

Oamenii colectau insectele, le stropeau cu oțet, uscau straturile și apoi măcinau resturile până obțineau o pudră folosită pentru colorarea țesăturilor și a hainelor

Oamenii colectau insectele, le stropeau cu oțet, uscau straturile și apoi măcinau resturile până obțineau o pudră folosită pentru colorarea țesăturilor și a hainelor.

"Nuanța roșie, variind de la portocaliu la roz și purpuriu, a deținut un simbolism și o importanță istorică semnificativă", a împărtășit echipa în studiul publicat în Journal of Archaeological Science.

"Culoarea roșie de la cochilii, care se bazează pe molecule precum acidul kermesic sau acidul carminic, sunt atât stabile, cât și frumoase, ceea ce le face mult mai prestigioase decât sursele de coloranți vegetali", a continuat echipa.

Culoarea roșu aprins este menționată, de exemplu, în Exod de câteva ori, mai exact în capitolul 26, versetul 1: "Cortul* să-l faci din zece covoare de in subţire răsucit şi din materii vopsite în albastru, purpuriu şi cărămiziu; pe el să faci heruvimi lucraţi cu măiestrie."

Utilizarea "Kermes" este menționată și în papirusul de la Stockholm, care conține 154 de rețete pentru vopsirea, colorarea pietrelor prețioase, curățarea perlelor și a imitațiilor de aur și argint. 

Manuscrisul datează între 200 și 100 î.Hr.

Asocierea biblică a acestei culori cu o creatură vie demonstrează cunoștințe zoologice impresionante

Colorantul roșu din kermes a fost menționat și în documente comerciale antice, cum ar fi în tăblițele cuneiforme din Mesopotamia, care datează din 1425 î.Hr. 

Echipa a descoperit textilele antice în Israel, găsind un material pe bază de plante din sudul Levantului care a fost folosit pentru fabricarea fibrelor, iar firele de bătătură au fost confecționate din lână.

Cercetătorii au determinat coloranții folosind metoda de analiză a cromatografiei lichide de înaltă performanță (HPLC), care separă compușii dizolvați într-o probă lichidă pentru a identifica componentele din amestec.

Ei au comparat apoi rezultatele cu o bază de date care conține standarde cu componente chimice cunoscute, dezvăluind acidul kermesic care este secretat de insecte.

Materialul textil a fost datat în epoca mijlocie a bronzului (1767-1954 î.Hr.) cu ajutorul analizei carbon-14.

Dr. Naama Sukenik de la IAA a declarat: "Această metodă analitică avansată ne-a permis să determinăm originea colorantului până la specia exactă de insectă. Astfel, putem stabili cu o probabilitate ridicată că, în antichitate, materialul textil a fost vopsit cu ajutorul unei specii de Kermes vermilio, care produce acid kermesic, conferind nuanța roșie caracteristică".

Profesorul Zohar Amar de la Universitatea Bar-Ilan a declarat: "Termenul «vierme» în antichitate era un termen general pentru diverse insecte și stadiile lor de dezvoltare".

Asocierea biblică a acestei culori cu o creatură vie demonstrează cunoștințe zoologice impresionante, având în vedere că femelele sunt lipsite de picioare și aripi, în măsura în care unii naturaliști greci și romani le-au confundat chiar cu anumite tipuri de boabe.

"Descoperirea importantă creează o punte între sursele scrise și descoperirile arheologice, oferind dovezi că industria de vopsire a textilelor antice era - deja în această etapă, suficient de bine stabilită pentru vopsirea cu ajutorul animalelor", a declarat Dr. Sukenik.

"Materialul textil rar este o dovadă a rețelelor comerciale internaționale extinse care funcționau deja în această perioadă și indică prezența unei societăți de elită", conform Daily Mail.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel