Un artist l-a recreat pe Mihai Eminescu. Cum ar fi arătat, de fapt, poetul național al românilor într-un context social / foto în articol

Foto: Facebook Bogdan Petry
Foto: Facebook Bogdan Petry

Mihai Eminescu a fost „readus la viață“ cu ajutorul tehnologiei și simțului artistic al graficianului Bogdan Petry.

Graficianul și caricaturistul Bogdan Petry a publicat pe pagina sa de Facebook două imagini ale lui Mihai Eminescu, poetul național al României, așa cum ar fi arătat acesta într-un context social, pe baza puținelor fotografii care au rămas până în prezent.

„Două ipostaze ale lui Eminescu. Tinerel și mai ,,bătrân", deși n-a apucat adevărata bătrânețe“, a scris artistul pe Facebook.

Doar 4 fotografii certificate cu Mihai Eminescu s-au păstrat până în prezent. Prima și cea mai veche dintre acestea este cea mai cunoscută. Făcută la Praga în 1869 de fotograful Jan Tomás, imaginea înfățișează un Mihai Eminescu tânăr, la vârsta de 20 de ani.

Cea de-a doua imagine a poetului a fost extrasă din tabloul Societăţii “Junimea”. Aceasta a fost realizată în 1878 de Franz Duschek, în Bucureşti. A treia fotografie cu Mihai Eminescu datează din anul 1884 și a fost realizată în studioul lui Nestor Heck din Iaşi.

Ultima fotografie cu Mihai Eminescu a fost făcută de Jean Bielig la Botoşani, în 1887. Poetul avea atunci vârsta de 37 de ani, cu doar doi ani înainte de moartea sa prematură.

Reamintim că astfel de editări ale altor personalități din istoria României au fost realizate în ultimii ani de Florin Roștariu. El i-a readus la viață, printre alții, pe Emil Costinescu, George Bacovia și Regina Maria a României.

Foto: Bogdan Petry

Foto: Bogdan Petry

Mihai Eminescu este considerat cel mai important poet român. El a contribuit într-un mod esențial la dezvoltarea literaturii române moderne. Eminescu s-a născut în Botoșani, dar și-a petrecut copilăria în Ipotești, într-un mediu rural care i-a influențat profund creația. Poetul a studiat la Cernăuți, Viena și Berlin, fiind influențat de filosofia și literatura germană. Operele sale sunt remarcabile prin lirism, profunzime filosofică și armonie a limbajului, aducând o nouă dimensiune poeziei românești.

Una dintre cele mai cunoscute lucrări ale lui Eminescu este „Luceafărul”, un poem epic de o complexitate și frumusețe rar întâlnite. Poemele sale tratează teme universale precum iubirea, natura, timpul și condiția umană, reușind să îmbine tradiția populară cu influențele clasice și romantice. În calitate de jurnalist, Eminescu a fost un fervent apărător al valorilor naționale și un critic al corupției și injustiției din societatea românească a vremii sale.

Mihai Eminescu a murit la doar 39 de ani, lăsând în urmă o operă impresionantă care continuă să inspire generații de cititori și scriitori. Eminescu este adesea numit „Luceafărul poeziei românești” și este considerat un simbol național al culturii române, fiind omagiat anual pe 15 ianuarie, ziua sa de naștere, care a fost declarată Ziua Culturii Naționale în România.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel