Proiectul – numit „Dead Man’s Switch” – este susținut de soția lui Julian Assange, Stella, al cărei soț așteaptă apelul final împotriva extrădării în SUA, unde se confruntă cu acuzații în temeiul Legii Spionajului.
Andrei Molodkin spune că a adunat 16 opere de artă - despre care el estimează că valorează în mod colectiv peste 45 de milioane de dolari (42,77 milioane de lire sterline) - într-un seif de 29 de tone cu o substanță „extrem de corozivă”.
În interiorul seifului se află cutii care conțin artă și o pompă pneumatică care conectează două butoaie albe - unul cu pulbere acidă și celălalt cu un accelerator care ar putea provoca o reacție chimică suficient de puternică pentru a transforma conținutul seifului în resturi, susține Molodkin.
Proiectul – numit „Dead Man’s Switch” – este susținut de soția lui Julian Assange, Stella, al cărei soț așteaptă apelul final împotriva extrădării în SUA, unde se confruntă cu acuzații în temeiul Legii Spionajului.
Fondatorul Wikileaks este căutat în America pentru o presupusă conspirație de a obține și dezvălui informații despre apărarea națională în urma publicării a sute de mii de documente scurse legate de războaiele din Afganistan și Irak. Bărbatul de 52 de ani neagă orice faptă.
El este deținut în închisoarea Belmarsh din Londra de aproape cinci ani și va fi audiat recursul final la Înalta Curte din Londra pe 20 și 21 februarie.
Susținătorii lui Assange spun că acesta riscă 175 de ani de închisoare dacă va fi extrădat. Avocatul său susține că viața australianului "este în pericol" dacă recursul eșuează.
Molodkin a declarat pentru Sky News: "În vremea noastră catastrofală – când avem atâtea războaie – să distrugi arta este mult mai tabu decât să distrugi viața unei persoane".
"De când Julian Assange este în închisoare... libertatea de exprimare și libertatea de informare au început să fie din ce în ce mai reprimate. Am acest sentiment foarte puternic acum", a mai adăugat Molodkin.
Disidentul rus a refuzat să dezvăluie ce opere de artă se află în seif, dar spune că include lucrări ale lui Picasso, Rembrandt, Warhol, Jasper Johns, Jannis Kounellis, Robert Rauschenberg, Sarah Lucas, Santiago Sierra, Jake Chapman și însuși Molodkin, printre alții.
"Cred că dacă s-a întâmplat ceva și am șterge o capodopera, aceasta va fi ștearsă din istorie – nimeni nu va ști ce fel de piesă a fost", spune el.
Seiful va fi încuiat vineri și este păstrat la studioul lui Molodkin din sudul Franței, spune artistul, dar plănuiește ca acesta să fie mutat într-un muzeu.
Explicând cum funcționează „Dead Man’s Switch”, el spune că un cronometru cu numărătoare inversă de 24 de ore trebuie resetat înainte de a ajunge la zero pentru a preveni eliberarea materialului coroziv.
Molodkin spune că acest lucru va fi făcut de "cineva apropiat" lui Assange, confirmând că este încă în viață în închisoare – ceea ce va însemna că acel cronometrul poate fi reactivat.
Dacă Assange este eliberat din închisoare, operele de artă vor fi returnate proprietarilor lor, adaugă Molodkin.
Molodkin admite că "mulți colecționari sunt foarte speriați", dar el nu ar simți "nicio emoție" dacă arta ar fi distrusă pentru că "libertatea este mult mai importantă".
Soția lui Assange, care are doi copii cu el, a declarat pentru Sky News: "Care este cel mai mare tabu - distrugerea artei sau distrugerea vieții umane? Dead Man's Switch este o operă de artă. Întemnițarea politică a lui Julian este un act de terorism real împotriva democrației".
"Adevăratele ținte aici nu sunt doar Julian Assange, ci dreptul publicului de a ști și viitorul de a putea trage puterea la răspundere. Dacă democrația învinge, arta va fi păstrată – la fel și viața lui Julian", mai spune soția lui Julian Assange, Stella, conform Sky News.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News