Un asteroid descoperit în ultimele ore va intra astăzi în atmosfera Pământului și ar putea genera un fenomen atmosferic spectaculos.
Cercetătorul Claudiu Tănăselia a informat într-o postare pe pagina sa de Facebook că un asteroid de aproximativ un metru diametru va intra astăzi în atmosfera Pământului.
„Asteroidul (cu nume provizoriu) CAQTDL2, descoperit doar acum câteva ore de Catalina Sky Survey, va intra în atmosfera Pământului astăzi, în jurul orei 16:40 UTC, deasupra insulei Luzon din Filipine.
Asteroidul are aproximativ 1 metru în diametru și nu va cauza pagube, însă va genera un bolid spectaculos pe cer (nu este exclus ca fragmente din asteroid să ajungă la sol sau în Pacific)“, a scris Claudiu Tănăselia pe Facebook.
Asteroizii sunt corpuri cerești de dimensiuni relativ mici, care orbitează în jurul Soarelui. Majoritatea se află în centura de asteroizi dintre Marte și Jupiter, o regiune populată de mii de astfel de obiecte. Aceștia sunt rămășițe din formarea sistemului solar, care nu au reușit să se unească într-o planetă.
Compoziția asteroizilor variază, unii fiind formați din roci, metale sau gheață. Deși sunt mai mici decât planetele, impactul unui asteroid cu Pământul poate avea consecințe catastrofale, după cum sugerează teorii legate de dispariția dinozaurilor. Studiul lor ne oferă informații valoroase despre originile sistemului solar.
Asteroizii prezintă o mare varietate în dimensiuni, formă și compoziție. Cei mai mici au doar câțiva metri în diametru, în timp ce cei mai mari, cum ar fi Ceres, pot avea un diametru de aproape 1.000 de kilometri. Ceres este atât de mare încât este clasificat și ca o planetă pitică. Asteroizii mai mici pot avea forme neregulate, în timp ce cei mai mari sunt mai aproape de forma sferică datorită forței gravitaționale. Unii asteroizi au chiar și propriile lor luni mici, denumite sateliți asteroidali.
Oamenii de știință sunt foarte interesați de asteroizi, nu doar pentru a înțelege mai bine istoria sistemului solar, dar și pentru posibilitatea de a extrage resurse valoroase precum metale rare. În plus, există misiuni spațiale, precum OSIRIS-REx sau Hayabusa2, care au colectat mostre de pe asteroizi și le-au adus înapoi pe Pământ pentru studiu. Aceste mostre oferă indicii neprețuite despre chimia și condițiile primordiale ale sistemului nostru solar.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu