Un băiețel a spart din greșeală un vas vechi de 3.500 de ani, în timpul unei vizite la muzeu. Află în articol ce s-a întâmplat apoi.
Un vas vechi de 3.500 de ani a fost spart din greșeală de către un băiețel de patru ani, în timpul unei excursii la un muzeu din Israel. Acesta data din epoca bronzului - între 2200 și 1500 î.Hr. - și era un artefact rar deoarece era intact. Vasul fusese expus lângă intrarea în muzeu, fără a avea sticlă de protecție, deoarece muzeul consideră că există „un farmec deosebit” în a prezenta descoperiri arheologice „fără obstacole”.
Tatăl băiatului, Alex, a spus că fiul său „a tras ușor vasul” pentru că era „curios de ce era înăuntru”, iar acesta a căzut. Totodată, bărbatul a mărturisit că a fost „în șoc” să-și vadă fiul lângă vasul spart și la început s-a gândit că „nu copilul meu a făcut-o”. Cu toate acestea, după ce a discutat cu băiatul, a vorbit și cu agentul de securitate al muzeului, a declarat Alex pentru BBC.
Reprezentanții Muzeului Hecht au declarat că băiețelul a fost invitat înapoi la expoziție, împreună cu familia sa, pentru un tur organizat, după acest incident.
„Există cazuri în care obiectele expuse sunt deteriorate în mod intenționat, iar astfel de cazuri sunt tratate cu mare severitate, inclusiv cu implicarea poliției. În acest caz, însă, nu aceasta a fost situația. Vasul a fost deteriorat accidental de un copil mic care a vizitat muzeul, iar răspunsul va fi pe măsură”, a declarat Lihi Laszlo.
Un specialist în conservare a fost desemnat pentru a reface vasul, acesta urmând să fie pus la locul său „în scurt timp”. Tatăl băiatului a spus că se vor simți „ușurați” să vadă vasul restaurat, dar a adăugat că „îi pare rău” pentru că „nu va mai fi același articol”.
De cealaltă parte, reprezentanții muzeului respectiv au declarat că „ori de câte ori este posibil, obiectele sunt expuse fără bariere sau pereți de sticlă”. Astfel, „în ciuda incidentului rar”, muzeul a spus că intenționează să continue această tradiție.
Vasul respectiv era cel mai probabil folosit inițial pentru a transporta provizii locale, cum ar fi vinul și uleiul de măsline. Acest lucru s-ar fi întâmplat înaintea vremii regelui biblic David și a regelui Solomon, vasul fiind caracteristic regiunii Canaan de pe coasta de est a Mediteranei.
Articole similare de ceramică găsite în timpul săpăturilor arheologice sunt de obicei sparte sau incomplete atunci când sunt dezgropate, făcând din acest vas intact „o descoperire impresionantă”, a adăugat muzeul.
Muzeul Hecht se află pe terenul Universității din Haifa din nordul Israelului și colecționează obiecte de arheologie și artă.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News