Un băiețel a spart un vas vechi de 3.500 de ani. Reacția muzeului

Sursa: Pixabay
Sursa: Pixabay

Un incident fortuit a avut loc recent la Muzeul Hecht din Haifa, Israel.

Un băiețel de patru ani a spart din greșeală un vas arheologic rar, datând de aproximativ 3.500 de ani. Vasul, expus în muzeu fără protecție din sticlă, făcea parte din colecția de artefacte din Epoca Bronzului, o perioadă cuprinsă între anii 2200 și 1500 î.Hr.

Reprezentanții muzeului au explicat pentru BBC că acest vas era o piesă deosebit de valoroasă, deoarece era aproape complet intact, o raritate în lumea arheologiei. Conducerea muzeului a ales să expună artefactele fără bariere, considerând că acest mod de prezentare oferă o „atracție specială” vizitatorilor, care pot observa obiectele fără obstrucționări.

Băiețelul fusese curios să afle ce e înăuntru

Incidentul s-a produs în momentul în care băiețelul, curios de conținutul vasului, l-a tras ușor, ceea ce a dus la căderea și spargerea acestuia. Tatăl copilului, Alex, a declarat că a fost șocat când și-a văzut fiul lângă vasul distrus, inițial refuzând să creadă că băiatul său ar fi fost responsabil de accident.

După ce și-a liniștit copilul, Alex a discutat cu paznicul muzeului despre ceea ce s-a întâmplat. Conducerea Muzeului Hecht a reacționat cu înțelegere, subliniind că accidentul a fost unul fortuit și că nu vor trata cazul cu severitate, așa cum se întâmplă de obicei în situațiile în care exponatele sunt deteriorate intenționat.

Ca măsură reparatorie, familia copilului a fost invitată din nou la muzeu pentru o vizită desfășurată sub ghidaj. În același timp, un specialist în conservare a fost desemnat pentru a reface vasul, iar muzeul a dat asigurări că acesta va fi reinstalat în expoziție „în scurt timp”.

Muzeul va continua să expună artefactele "fără bariere"

Deși familia se simte ușurată că vasul va fi restaurat, Alex a declarat că regretă incidentul, menționând că „nu va mai fi același obiect”.

Chiar și în urma acestui incident rar, Muzeul Hecht a anunțat că intenționează să continue tradiția de a expune artefactele fără bariere sau pereți de sticlă, pentru a oferi vizitatorilor o experiență cât mai autentică și neîngrădită.

Vasul, care a fost inițial folosit cel mai probabil pentru depozitarea vinului sau a uleiului de măsline, datează dintr-o perioadă anterioară regilor biblici David și Solomon și este reprezentativ pentru regiunea Canaanului, situată pe coasta estică a Mării Mediterane.

Muzeul Hecht, parte a Universității din Haifa, este renumit pentru colecțiile sale de arheologie și artă, atrăgând numeroși vizitatori interesați de istoria antică a regiunii.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel