Un bărbat bolnav de cancer de prostată a început să vorbească cu accent străin. Al treilea caz de acest gen legat de cancer

Sursa foto: pxhere.com
Sursa foto: pxhere.com

Sindromul accentului străin este o disfuncție neurologică rară care modifică modul în care o persoană vorbește, rezultând adesea într-un model de vorbire care sună similar cu un accent exotic.

Alegeri prezidentiale 2024

O formă rară de cancer de prostată a venit cu un efect secundar și mai rar: un accent irlandez. După cum a dezvăluit un nou studiu publicat în ianuarie, un american, în vârstă de 50 de ani, a dezvoltat un ”accent irlandez” la aproape doi ani după diagnosticul de cancer, în ciuda faptului că nu a fost niciodată în Irlanda, potrivit ATS.

Această afecțiune ciudată este cunoscută sub numele de Sindromul Accentului Străin (FAS). Este important să rețineți că FAS nu este exact ceea ce sună. Cei afectați de FAS nu dobândesc cu adevărat un accent în sine, ci mai degrabă, se confruntă cu o disfuncție neurologică care le modifică tiparele de vorbire.

Cazul bărbatului a fost documentat într-o lucrare publicată în BMJ Case Reports în luna ianuarie. Potrivit lucrării, pacientul în vârstă de 50 de ani avea de-a face cu cancer de prostată metastatic de ceva timp, când a dezvoltat brusc ”un accent irlandez incontrolabil, în ciuda lipsei de origine irlandeză”.

Cel mai adesea, cazurile de FAS apar ca urmare a unui accident vascular cerebral sau a unei leziuni cerebrale traumatice, dar acest caz a fost diferit.

”Nu a avut anomalii la examenul neurologic sau la RMN-ul anomaliilor cerebrale la debutul simptomelor”, se arată în raport. ”Imagistica a relevat progresia cancerului său de prostată, în ciuda nivelurilor nedetectabile ale antigenului prostatic specific. Biopsia a confirmat transformarea în cancer de prostată neuroendocrin cu celule mici (NEPC).”

NEPC este o variantă de cancer extrem de agresivă, adesea fatală. Conform raportului, NEPC a continuat să se răspândească la pacient, în ciuda tratamentului său. Medicii cred că pacientul a dezvoltat FAS ca rezultat al unei tulburări neurologice paraneoplazice subiacente - leziuni cerebrale cauzate de sistemul imunitar al organismului care răspunde la cancer în altă parte a corpului.

Practic, încercând să lupte cu cancerul, sistemul imunitar i-a cauzat leziuni creierului, ceea ce l-a determinat să vorbească cu un accent care suna irlandez.

În alte cazuri înregistrate de FAS, accentele pacienților s-au estompat pe măsură ce creierul lor s-a recuperat. Din păcate, bărbatul din acest caz a murit din cauza cancerului, când metastazele i-au ajuns la creier. Accentul lui a persistat până la moarte.

Doar alte două cazuri de SAF legate de cancer au fost menționate în literatura medicală înainte de aceasta.

Un studiu de caz din 2008 a documentat ”cazul unic al unei femei de 60 de ani care a dezvoltat FAS secundar carcinomului mamar metastatic”. Un raport similar din 2013 a examinat cazul unei italiene de 50 de ani care a dezvoltat un ”accent ciudat” care i-a modificat ritmul și corpul vorbirii.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel