Un bebeluș al unor migranți a fost salvat din apele mării de poliția spaniolă.
Un polițist a reușit să salveze un bebeluș nou-născut din apele mării la Ceuta. Pozele au fost postate de Guarda Civil pe paginile de socializare ale instituției spaniole, scrie The Sun.
Spaniolii din zonă s-au baricadat în case, iar campania de vaccinare din zonă a fost oprită până situația se va liniști. Oficialii din Bruxelles au cerut Marocului să oprească fluxul de migranți.
În sudul Spaniei, zonele Ceuta și Melila au fost luate cu asalt de migranții africani, situația fiind în atenția guvernului madrilen. Ambasadorul statului Maroc a fost convocat de Ministerul de Externe, iar premierul spaniol, Pedro Sanchez, a promis rectificarea situației, el însuși fiind o țintă a violențelor. Mașina acestuia a fost atacată de protestatari în momentul în care ieșea din aeroportul Ceuta. Momentul a fost surprins de trimisul unei publicații locale la fața locului.
Exclavele spaniole din apropierea coastei Marocului sunt singurele frontiere terestre dintre Uniunea Europeană și Africa, iar ministrul de externe de la Madrid avertizează că imigranții ilegali sunt o problemă atât pentru Spania, cât și pentru întreaga Uniune Europeană.
În 24 de ore, aproximativ 6.000 de imigrați au pătruns ilegal pe teritoriul spaniol, dintre care 1.500 sunt minori. Aceștia vin înot și sar gardul ori merg pe jos la reflux.
Majoritatea celor care au trecut ilegal granița sunt marocani, iar 2.700 dintre aceștia au putut fi trimiși înapoi. Grănicerii au primit ajutorul armatei pe plajele de la Ceuta. Melila, o zonă asemănătoare, a fost luată cu asalt de migranți în cursul zilei de marți 18 mai.
Au fost folosite gaze lacrimogene, iar mai multe blindate ale armatei au ajutat la oprirea fluxului de persoane care încălcau granițele. În același timp, guvernul de la Madrid acuză autoritățile marocane de pasivitate, schimbul de replici creând repetate tensiuni la nivel diplomatic. Relațiile dintre Maroc și Spania s-au deteriorat încă din aprilie, când conducătorul Frontului Polisario din Sahara Occidentală, Brahim Ghali, a primit permisiunea de a veni în Spania, pentru a se trata de COVID-19.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu
de Roxana Neagu
de Roxana Neagu