O angajată a DGASPC ar fi vândut un bebeluș unei familii înstărite.
Caz revoltător în Capitală. O angajată a DGASPC ar fi vândut un copil nou-născut aparținând unei femei aflate în dificultate financiară, către o familie bogată din Ilfov. Ea ar fi primit 10.000 de euro în schimbul bebelușului, potrivit unor surse apropiate de poliție, citate de profesorul Vișinel Bălan, prin intermediul unei postări pe Facebook.
"Un angajat D.G.A.S.P.C. Sector 4 ar fi vândut un bebeluș.
O poveste teribilă de negândit – o femeie care a fost încredințată să protejeze interesele copiilor vulnerabili ar fi făcut exact contrariul. În loc să ajute o familie nevoiașă și să prevină separarea bebelușului de aceasta, Doina Teodorescu, șef de serviciu Prevenirea Separării Copilului de Familie, din subordinea D.G.A.S.P.C. Sector 4 ar fi preluat bebelușul din maternitate și l-ar fi dat în grija unei familii înstărite din Ilfov. Surse apropiate din poliție spun că ar fi vorba de 10.000 de euro primiți de la familia respectivă.
Rog de urgență ministrul Gabriela Firea, Ministerul Familiei, Tineretului şi Egalității de Șanse, alături de Primarul Sector 4, Daniel Băluță, să intervină de urgență în acest caz. Din nefericire nu pot să mai am încredere în cei care gestionează leadership-ul D.G.A.S.P.C. Sector 4. Totodată, solicit în continuare demiterea Elenei Tudor, președintă la Autoritatea Națională pentru Protecția Drepturilor Copilului și Adopție.
Pentru acțiunile ei Doina Teodorescu ar fi fost mutată de la Serviciul Prevenirea Separării Copilului de Familie, pe care îl conducea, la Serviciul Adulți. Aceasta și-ar fi folosit poziția sa de șef al serviciului de prevenire în mod abuziv și ar fi profitat de o situație vulnerabilă pentru a-și trage un beneficiu.
Mai mult, când mama a încercat să recupereze bebelușul, acesta era de negăsit, și a fost nevoită să meargă la poliție. La vederea acestui caz șocant, poliția s-a mobilizat rapid pentru a găsi bebelușul. Au dus-o pe Doina la domiciliul ei, dar copilul nu a fost acolo. Poliția a ajuns la o familie bogată din Ilfov, unde bebelușul fusese recuperat.
Acest incident nu trebuie trecut cu vederea. Într-o societate civilizată, trebuie să supraveghem întotdeauna funcționarii publici și să ne asigurăm că acționează în interesul persoanelor pe care sunt însărcinați să le ajute, mai ales în cazul copiilor lipsiți temporar sau definitiv de familie, care nu pot să acționeze pentru sine. Acești funcționari trebuie să fie de încredere, căutați și evaluați în mod constant, pentru a preveni comportamente iresponsabile și abuzive ca acesta.
Faptele acestor acțiuni trebuie să fie anchetate și să fie trase la răspundere persoanele implicate. Cea mai rară și inacceptabilă parte a acestui caz este lipsa de responsabilitate a doamnei, care a dispărut din peisajul Direcției și a apărut ca "o floare" după aproximativ 2-3 luni, desfășurându-și activitatea acum la serviciul pentru adulți.
Din păcate, incidentul cu privire la angajata DGASPC Sector 4 care ar fi vândut un copil ne îndepărtează de idealul de protecție și susținere pentru copiii vulnerabili și trebuie să fim cu toții implicați în lupta împotriva acestui fel de abuzuri și a nedreptăților care amenință aceste vieți vulnerabile", a scris profesorul Vișinel Bălan, pe Facebook.
Ulterior, Ministerul Familiei a venit cu precizări.
"Cazul semnalat în presă face obiectul unei anchete penale, deschise anul trecut, de Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 4, care a confirmat, în mai 2022, începerea urmăririi penale a doamnei T.E.-D., fost șef-serviciu Prevenire a Separării Copilului de Familie, “sub aspectul săvârșirii infracțiunii de fapta persoanei care, fără drept, intermediază adoptarea unui copil”.
Potrivit informațiilor primite din partea Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Sector 4, în perioada aprilie-octombrie 2022, doamna T.E.-D. s-a aflat în concediu medical și de odihnă, iar în luna octombrie 2022, aceasta a fost mutată pe o funcție publică de execuție din cadrul direcției pentru protecția adulților.
De asemenea, din informațiile primite copilul în cauză se află acum la un asistent maternal, după ce mama a cerut o măsură de protecție motivând că nu-l poate crește.
Totodată, reamintim că, potrivit prevederilor legale în vigoare, Direcțiile Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului sunt instituții publice, cu personalitate juridică, aflate în subordinea Consiliilor Județene, respectiv a Consiliilor Locale la nivel de sectoare în Municipiul București. Ministerul Familiei, prin Autoritatea Națională pentru Protecția Drepturilor Copilului și Adopție coordonează și îndrumă metodologic activitatea Direcțiilor Generale pentru Asistență Socială și Protecția Copilului din toate județele și sectoarele Municipiului București.
Angajații direcțiilor nu sunt în subordinea Ministerului Familiei sau ANPDCA", a transmis Ministerul Familiei.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu