Prof. dr. Petrişor Geavlete afirmă, la Academia de Sănătate, că tehnologia a avansat într-atât încât unele afecţiuni, altădată considerate tragice, pot fi tratate în timp record.
"Vremurile s-au schimbat enorm. Nu mai putem să ieşim nicăieri numai cu chirurgie clasică. Dacă ne uităm la congresele internaţionale, vedem că marea majoritate a celor care sunt angajaţi acolo şi acceptaţi vin cu lucruri care sunt de domeniul tratamentului minim invaziv. Este o tendinţă de mulţi ani, care mai ales în ultimii cinci ani a devenit exponenţială. Endourologia face parte din această tendinţă.
Nu pot să nu remarc valoarea endourologiei. Nu pot să nu remarc că un bolnav vine dimineaţă cu o tumoră vezicală, care înainte era o tragedie, la prânz îl operezi endoscopic şi seara sau a doua zi este acasă. Absolut incredibil!
Sau un bolnav care vine cu un calcul la nivelul rinichiului, de 1,5 - 2 cm, care înainte se opera clasic. Astăzi vine dimineaţa şi seara este acasă. Două exemple majore care au schimbat complet atât activitatea noastră, atât necesitatea ca noi să avem această tehnologie, dar şi mentalitatea oamenilor.
În tot ce discutăm cu ei, cu pacienţii, pe primul plan trebuie să punem valoarea metodei, importanţa ei, aplicabilitatea ei, dacă este sigură sau nu, şi ce avantaje sau dezavantaje pot exista. Pentru că nicio metodă din lume nu este sută la sută numai cu avantaje. În orice tratament există probleme care pot apărea", a declarat Prof dr Petrișor Geavlete, renumit chirurg urolog, la Academia de Sănătate.
"Pe lângă mirajul endourologiei şi al sistemelor HD, ULTRA HD, 4k, 8k, tehnologii pe care ni le-am însuşit, trebuie pusă în balanţă eficienţa. Trebuie spus că trebuie să oferi bolnavului maximum de eficienţă şi siguranţă. Iată cum arată o tumoră vezicală. Este o splendoare endoscopică. Dar există metode moderne şi posibilitatea de a impregna tumoarea cu o substanţă care să arate exact limita ei, cât de mare este. Dacă ne uităm, pe ceea ce făceam noi clasic, cistocopia aia clasică, nu se vede aproape nimic ca leziune neoplazică. Diferenţa este incredibilă", a mai declarat prof. dr. Geavlete.
VEZI MAI MULTE ÎN VIDEO:
Profesor doctor Petrișor Geavlete este, printre altele, Doctor în științe medicale, Conducător de doctorate, Șeful Clinicii de Urologie de la Spital Clinic de Urgență Sfântul Ioan, din București. De asemenea, are și calitatea de academician - Membru titular în Academia de Științe Medicale. Totodată, profesorul Petrișor Geavlete este membru titular sau în Board-ul a zeci de societăți științifice naționale și internaționale.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News