Un bun motiv pentru demisia lui Boc

srs
srs

Guvernul Boc 4 poate sfarsi onorabil. Luptand pe baricade. Pe baricadele pretinsei reforme a statului roman. Una dintre reforme, a paisprezecea asumare de raspundere, a fost facuta praf si pulbere de Curtea Constitutionala. O institutie unde, culmea, majoritatea apartine puterii. Decizia Curtii Constitutionale echivaleaza cu o motiune de cenzura admisa. Boc 4 poate sa plece.

Nu este deloc dar absolut deloc exclus ca saptamana viitoare, dupa consultarile de la Cotroceni deja convocate de Presedintele Traian Basescu si dupa inca o consultare cu partidele din coalitie, premierul Emil Boc sa demisioneze. Pretextul acestei demisii este extrem de convenabil pentru el. Si pentru PD-L. Si pentru UDMR si UNPR. Si chiar si pentru Presedinte. Carevasazica, Guvernul Boc nu va ceda puterea fiindca asa i-o cere de mult timp opozitia. Si nici macar nu va ceda puterea in urma presiunii cetatenilor care demonstreaza, in stil maraton, atat in numeroase orase din tara, cat si in strainatate. Guvernul Boc se retrage strategic pe pozitii dinainte stabilite. Cu demnitate. Ca o consecinta a faptului ca decizia Curtii Constitutionale ii distruge unul dintre proiectele care, in viziunea sa, modernizau statul. Respectiv cumularea alegerilor locale cu cele parlamentare si prelungirea cu mai multe luni a mandatelor alesilor locali.

Si, astfel, fara a lasa impresia ca este infrant de vreo forta politica sau de cetateni, ci doar in urma unui afront al unei institutii independente a statului, Guvernul Boc 4 se retrage. Si ce urmeaza? Urmeaza sa negocieze la sange si, eventual, sa scoata la iveala cu forcepsul un asa-zis guvern tehnic. De tranzitie. Fix ceea ce solicita opozitia, strada si organizatiile societatii civile. Un guvern care sa organizeze alegerile, anticipate sau la termen, si sa gestioneze statul pana atunci.

Pentru opozitie dar si in raport cu cetatenii acestei tari, si aceasta ipoteza ascunde cel putin doua capcane. Daca Guvernul va fi de tip marioneta a Palatului Cotroceni, atunci in spatele unei imagini de neutralitate, de impartialitate, vom avea un Executiv care va lupta din greu pentru fraudarea alegerilor. O frauda care nu va fi pusa pe seama PD-L pentru ca, nu-i asa, PD-L nu mai e la putere. A doua capcana este cea pe care am semnalat-o in analiza precedenta. Institutul National de Statistica a intarziat suspect de mult sa faca publice rezultatele pentru ca mai intai PD-L a trebuit sa fie gata cu procedura interna de redesenare a colegiilor electorale. In functie de interesul de a-si maximaliza sansele, in defavoarea adversarilor dar mai ales in defavoarea cetatenilor. Si, atentie, nici pana astazi nu avem toate rezultatele. Se mai “lucreaza”.

Citește mai multe pe Corect News

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News


Copyright 2025 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: publicitate@dcnews.ro
pixel