Romanul Un cal intră într-un bar (A Horse Walks Into a Bar, tradus în engleză de Jessica Cohen și publicat de Jonathan Cape), de David Grossman, este câștigătorul prestigiosului Man Booker International Prize, ediția 2017. Premiul a fost anunțat ieri, la Londra.
Publicitate
Romanul Un cal intră într-un bar (A Horse Walks Into a Bar, tradus în engleză de Jessica Cohen și publicat de Jonathan Cape), de David Grossman, este câștigătorul prestigiosului Man Booker International Prize, ediția 2017. Premiul a fost anunțat ieri, la Londra.
Ceilalți scriitori aflați pe lista scurtă a Man Booker International Prize, 2017, sunt Mathias Enard (Franţa), Roy Jacobsen (Norvegia), Dorthe Nors (Danemarca), Amos Oz (Israel), Samanta Schweblin (Argentina).
Un cal intră într-un bar a apărut în colecția „Biblioteca Polirom” (coordonată de Bogdan-Alexandru Stănescu), în anul 2015, traducere din limba ebraică de Gheorghe Miletineanu.
Scriitorul israelian David Grossman și-a întîlnit cititorii din România în luna noiembrie a anului 2016, la Clubul Țăranului, eveniment prilejuit chiar de apariția romanului aflat pe lista scurtă a prestigiosului premiu.
David Grossman este autorul bestsellerului Pînă la capătul pămîntului (două ediții la Polirom), roman distins în 2009 cu Premiul Albatros, acordat de Fundatia Günter Grass din Germania, și în 2011 cu premiile Médicis étranger și JQ-Wingate, o cutremurătoare poveste despre iubire și prietenie, în care istoria intervine mereu cu brutalitate în destinul oamenilor.
„Un număr de stand-up comedy atît de straniu, că-ţi răscoleşte cele mai ascunse resorturi ale sufletului. Terifiant şi seducător în acelaşi timp, romanul lui Grossman lasă să se vadă, prin tehnica literară a unui virtuoz, o vulgaritate frapantă cum numai un act purificator poate fi”, scria critical de la Haaretz despre romanul Un cal intră într-un bar
„David Grossman surprinde cu o lecţie profundă despre mecanismele emoţiei şi, în acelaşi timp, spune o poveste de o frumuseţe ce-ţi dă fiori”, remarca şi El País
David Grossman (n. 1954) este unul dintre cei mai importanţi autori israelieni, cunoscut comentator al politicii Israelului faţă de Palestina şi militant pentru recunoaşterea Palestinei ca stat. A studiat filosofie şi teatru la Universitatea Ebraică din Ierusalim, iar după ce şi-a încheiat stagiul militar obligatoriu, a lucrat la postul de radio Vocea Israelului. A publicat mai multe cărţi de ficţiune şi cîteva de reportaje şi interviuri. Dintre romanele sale menţionăm :Copii în zigzag (1994), Cineva cu care să fugi de acasă (2000), Pînă la capătul pămîntului (2008, distins în 2009 cu Premiul Albatros, acordat de Fundaţia Günter Grass) şi Căderea din timp (2014), ultimele două fiind traduse şi la Editura Polirom.
Printre numeroasele distincţii primite de autorul israelian, se numără Premiul Bernstein pentru roman (1985, 1993), Premiul Sapir (2001), Premiul Bialik pentru literatură (2004), Premiul JQ-Wingate (2004, 2011) şi Premiul Médicis étranger (2011). David Grossman este Doctor Honoris Causa al Universităţii Catolice Leuven din Belgia şi Cavaler al Ordinului Artelor şi Literelor, titlu acordat de Ministerul Culturii din Franţa. Volumele lui Grossman au fost traduse în peste treizeci de limbi.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Roxana Neagu