Un cercetător belgian colaborează cu poliția federală pentru a crea un miros care imită aroma oaselor umane uscate, cu scopul de a ajuta câinii de urmă să găsească rămășițe umane vechi.
Clement Martin, cercetător științific, a reușit deja să izoleze mirosul țesutului uman în descompunere, care este acum folosit pentru a antrena câinii cadaverici din Belgia. Totuși, după dispariția țesuturilor moi, moleculele de miros ale oaselor rămase devin semnificativ mai puține, a explicat Martin într-un interviu pentru Reuters.
„Oasele au mirosuri diferite în funcție de vechimea lor. Un os vechi de 3 ani va mirosi diferit față de unul de 10 ani sau chiar 20 de ani”, a spus el. De asemenea, oasele sunt poroase și absorb mirosurile din mediul înconjurător, de la sol până la copacii de pin.
În cazurile vechi, echipele de căutare se confruntă cu dificultăți. „Exista un gol în detectare. Câinii noștri nu puteau identifica oasele uscate”, a declarat Kris Cardoen, șeful centrului de antrenament pentru câini al poliției federale.
La un centru de antrenament din apropierea Bruxelles-ului, inspectorul Kristof Van Langenhove și câinele său, un Springer Spaniel numit Bones, au demonstrat cum funcționează procesul de antrenament cu mirosul creat de Martin. Cardoen a ascuns fragmente de țesut printre blocuri de ciment, contaminând doar câteva dintre ele. Câinele a lătrat atunci când a detectat mirosul.
„Mirosul morții este unul dintre cele trei instrumente folosite în antrenamentul de bază al câinilor specializați în găsirea rămășițelor umane”, a explicat Cardoen.
Câinii cadaverici necesită 1.000 de ore de antrenament, iar Belgia are doar patru astfel de câini în activitate. Martin lucrează cu mostre de oase uscate pentru a dezvolta acest miros unic, inclusiv cu rămășițele unui bărbat neidentificat, găsit într-o valiză. Aceste oase sunt păstrate într-un cilindru de sticlă pentru ca moleculele să se acumuleze într-un spațiu închis, pregătite pentru extracție.
„Este un proces asemănător cu cel al unui parfumier care își dezvoltă parfumul. Amestecă diferite arome”, a explicat Martin.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News